zpět

Spolupráce Saúdské Arábie s Čínou v oblasti umělé inteligence

11.10.2023

Jak velmi roste a spolupráce Číny a Saudský Arabie? Saúdská Arábie se zaměřila společně s Čínou na vývoj systému umělé inteligence, která by mela plně fungovat v arabském jazyce. Jak může jazykový model AceGPT pomáhat arabsky mluvícím lidem a jaká opatření byla přijata k zajištění odpovědného používání? Zájem o zaměření Saúdské Arábie na nové technologie, jako je AI, a o jejich iniciativách v oblasti FinTech a metaverse roste.

Systémy umělé inteligence (AI) se staly globálním fenoménem a země po celém světě investují do vývoje pokročilých technologií AI. V rámci významného partnerství spojila saúdskoarabská Univerzita vědy a techniky krále Abdulláha (KAUST) síly se dvěma uznávanými čínskými univerzitami, aby vytvořila systém umělé inteligence zaměřený na arabštinu.

Výsledkem spolupráce je vytvoření rozsáhlého jazykového modelu (LLM) nazvaného AceGPT. AceGPT, který vyvinul čínsko-americký profesor na KAUST ve spolupráci se Školou datových věd na Čínské univerzitě v Hongkongu v Šen-čenu (CUHKSZ) a Výzkumným ústavem velkých dat v Šen-čenu (SRIBD), má sloužit jako asistent umělé inteligence určený speciálně pro arabsky mluvící. Firma se svým jménem inspirovala podle doposud nejznámější uměleji inteligenci ChatGPT.

Tento průkopnický systém umělé inteligence je schopen odpovídat na dotazy v arabštině, což z něj činí cenný nástroj pro arabsky mluvící uživatele, kteří hledají přesné a relevantní informace. Je však důležité poznamenat, že výkon AceGPT v jiných jazycích, než arabštině nemusí být tak uspokojivý, jak je uvedeno na stránce projektu GitHub.

Bylo vyvinuto úsilí o zajištění odpovědného používání AceGPT. Vývojáři do modelu začlenili funkce pro identifikaci potenciálního zneužití, jako je generování škodlivého obsahu, šíření dezinformací nebo nesprávné zacházení s citlivými informacemi. I přes tato bezpečnostní opatření vyzýváme uživatele k opatrnosti a zodpovědnému používání.

Strategické zaměření Saúdské Arábie na AI a FinTech

Tato spolupráce je v souladu s trvalým závazkem Saúdské Arábie etablovat se jako regionální lídr v oblasti nových technologií, zejména AI. V posledních měsících saúdskoarabská centrální banka spolupracovala s hongkongským měnovým úřadem na tokenizaci a platbách, čímž ukázala své odhodlání podporovat inovace ve finančním sektoru.

Saúdská vláda rovněž projevila zájem o zkoumání potenciálu technologie metaverse. Začátkem tohoto roku spojila své síly s platformou Sandbox metaverse, aby urychlila budoucí iniciativy v oblasti metaverse. Saúdská Arábie má navíc v listopadu 2023 hostit summit Emerging Tech Summit, na kterém se sejdou poskytovatelé řešení specializující se na umělou inteligenci, blockchain, kybernetickou bezpečnost, internet věcí a cloud computing. Cílem tohoto summitu je usnadnit smysluplnou interakci mezi poskytovateli řešení a klíčovými osobami s rozhodovací pravomocí, podpořit spolupráci a řešit vyvíjející se potřeby zúčastněných společností.

Saúdská Arábie sice aktivně investuje do vývoje umělé inteligence, ale v souvislosti s vývozem čipů s umělou inteligencí byly ze strany amerických regulačních orgánů zavedeny určité regulace. V srpnu bylo výrobcům Nvidia a AMD doporučeno, aby omezili vývoz špičkových polovodičových čipů, které jsou pro vývoj AI klíčové, do blíže nespecifikovaných zemí Blízkého východu. Stojí však za zmínku, že z následných vysvětlení amerických regulačních orgánů vyplynulo, že žádný výslovný zákaz takového vývozu do oblasti Blízkého východu neexistuje.