zpět

Specifické obchodování koncem i začátkem roku

27.12.2021

Po čtvrtečním zvýšení sazeb ze strany ČNB se koruna v pátek pohybovala v pásmu 24,95 – 25,05 EURCZK.

Výkyv pod hladinu 25 korun za euro byl dán především reakcí na vyšší sazby. V běžném obchodování však bude ještě trvat, než se koruna dostane pod tuto hranici trvaleji. Dnes ráno startujeme v blízkosti 25,08 EURCZK.

Vůči dolaru to bylo velmi podobné, když jsme se drželi kolem 22,05 USDCZK. Dnes ráno koruna otevírá oslabením až k 22,17 USDCZK. Dolar totiž posiluje a míří k 1,1305 EURUSD.


Zprávou číslo jedna dnešního dne byla domácí spotřebitelská a podnikatelská důvěra za prosinec. U spotřebitelů vzrostla na 92,3b., u podnikatelů jsme se dočkali stagnace na 96,2b. Koruna na ranní data reaguje oslabením z 25,02 EURCZK k 25,10 EURCZK. Na další data z domova si budeme muset počkat až na první týden v lednu a do konce tohoto týdne nás nic zásadního nečeká. Ostatně tak jako vždy, budou nejbližší seance klidné, zároveň velmi náchylné na výkyvy.

Nízká aktivita a likvidita na trzích bude způsobovat klidné až strnulé

obchodování. Na druhé straně, pokud dojde k většímu nárazovému obchodu, výsledkem bude krátkodobý dramatický výkyv. Tento způsob obchodování bude signifikantní pro závěr i začátek roku