zpět

Španělsko hlásí nejnižší míru nezaměstnanosti od roku 2008

4.7.2023

Španělské ekonomice se už několik měsíců v řadě daří snižovat míru nezaměstnanosti. V úterý zveřejněné údaje za červen ukázaly, že momentálně je ve Španělsku bez práce celkem 2,688 milionů lidí, což je nejméně od září roku 2008. Zvýšil se i počet zaměstnaných osob, který se v červnu přiblížil hranici 21 milionů. Španělsku se ale daří krotit i vysokou inflaci, za červen tam statistici naměřili inflaci ve výši 1,9 procenta.

Za posledních dvanáct měsíců se počet nezaměstnaných na území Španělska snížil o skoro 200 tisíc, což je meziroční pokles o zhruba sedm procentních bodů. Jen mezi květnem a červnem letošního roku se počet nezaměstnaných osob na území Španělska snížil o více než padesát tisíc.

Nejvíce míra nezaměstnanosti poklesla v sektoru služeb. Mírný nárůst naopak zaznamenala oblast španělského zemědělství. Tamější ministerstvo práce zároveň uvedlo, že červen je již čtrnáctým po sobě jdoucím měsícem, kdy se podařilo španělské ekonomice držet počet nezaměstnaných osob pod třímiliónovou hranicí.

Španělská červnová míra nezaměstnanosti klesla u mužského i ženského pohlaví, a to ve všech španělských autonomních oblastech. Španělům se však daří snižovat i míru nezaměstnanosti mladých osob, která se meziměsíčně v červnu snížila o 1,9 procenta.

Dlouhodobě nejvyšší míru nezaměstnanosti hlásí jižní část země. Nejhorší je situace hlavně v provinciích Cádiz, Huelva, Granada a Córdoba. Během roku 2014 se míra nezaměstnanosti v některých těchto provinciích blížila dokonce hranici čtyřiceti procent. Nyní je však situace na španělském trhu práce o mnoho příznivější.

Úspěchy španělského trhu práce jsou do velké míry dány sezónností. Během letních měsíců se totiž španělské území stává oblíbeným cílem zahraničních turistů. Poptávku po pracovní síle proto zaměstnavatelé v tomto období obvykle navyšují, což se i nyní do zveřejněných čísel podepsalo. Vyšší tržby očekává hlavně sektor služeb.

Španělské ekonomice se však daří i v jiných oblastech. Před pár dny tamější ministerstvo hospodářství oznámilo, že se Španělsko stalo první velkou ekonomikou eurozóny, ve které se podařilo vrátit míru inflace pod dvouprocentní cíl Evropské centrální banky.

Meziroční narůst spotřebitelských cen se totiž ve Španělsku během června zredukoval z květnových 3,2 procenta na 1,9 procenta. Španělští statistici ke zveřejněným hodnotám inflace uvedli, že za snížením meziročního tempa nárůstu tamější cenové hladiny stálo hlavně zpomalení růstu cen pohonných hmot i elektřiny. Přispěly ale k tomu i potraviny nebo nealkoholické nápoje.
I přes zlepšující se výsledky ale španělský trh práce stále zaostává za zbytkem Evropy. Míra nezaměstnanosti je totiž ve Španělsku dlouhodobě jednou z nejvyšších v rámci EU. Květnová srovnávací data Eurostatu ukázala, že s 12,7 procenty na tom nebyl žádný jiný stát hůře. Úplně jiná situace oproti tomu panuje v České republice, která je s 2,4 procenty dlouhodobým evropským premiantem a dlouhodobě příznivé výsledky hlásí i sousední Polsko.