zpět

Současná ekonomická situace v ČR je špatná, domnívá se 57 procent dotázaných

18.9.2023

Až 57 procent lidí vnímá současnou ekonomickou situaci v České republice jako špatnou. Zcela opačný názor má jen 16 procent dotázaných, jak ukazuje čerstvý průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění. V případě porovnání s minulými provedenými průzkumy je patrné, že výsledky se téměř nezměnily a nepříliš pozitivní nálada českých občanů přetrvává. To se však může negativně dál propisovat do spotřeby domácností, která se v České republice řadí mezi důležité součásti hrubého domácího produktu.

Jen 1 procento lidí, které bylo pro účely tohoto průzkumu dotázáno, vnímá ekonomickou situaci České republiky jako velmi dobrou. Dalších 15 procent ji pak ohodnotilo jako dobrou a asi čtvrtina lidí se domnívá, že není ani dobrá, ani špatná. Jako špatnou vnímá současnou ekonomickou situaci České republiky celkem 16 procent lidí, dalších 41 procent dotázaných ji ale ohodnotilo jako špatnou.

Průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění se uskutečni mezi letošním 16. květnem a 24. červencem. Zúčastnilo se jej celkem 929 lidí.

Českou republiku podobně jako ostatní státy v Evropské unii drtí stále vysoká inflace, která je už několik měsíců v řadě vysoko nad dvouprocentním inflačním cílem České národní banky. Poslední data z letošního srpna ukázala, že tempo meziročního zdražování sice postupně v České republice klesá, stále však dosahuje na 8,5 procenta.

Aktuálně musí české domácnosti i firmy bojovat s vysokými cenami pohonných hmot. Ty se oproti předchozím měsícům dramaticky zvýšily a v průměru se začínají dostávat přes hranici čtyřicet korun za litr. Za jejich cenovým nárůstem stojí hlavně oslabení koruny vůči americkému dolaru a rostoucí cena ropy na finančních trzích.

Negativně vnímaná ekonomická situace v České republice z pohledu respondentů se propisuje i do spotřeby domácností. Ta je totiž v porovnání s minulými měsíci stále nízká. Doplácí na to i hrubý domácí produkt České republiky, který by se měl za celý letošní rok snížit meziročně o 0,2 procenta, jak ukazuje kupříkladu čerstvá makroekonomická prognóza ze strany českého ministerstva financí. Navíc se ukazuje, že hospodářský vývoj České republiky bude v porovnání s dřívějšími odhady horší.

Aktuální výsledky zkoumání Centra pro výzkum veřejného mínění jsou podobné jako na jaře a velmi se blíží tomu, co odborníci naměřili v průběhu loňského roku. To tedy pro případný pozitivní vývoj českého HDP nevěstí nic dobrého.

Odborníci došli také k tomu, že hodnocení ekonomické situace se do velké míry odráží i od dosaženého vzdělání. Pozitivněji mají současnou situaci v České republice tendenci hodnotit hlavně muži a mladší lidé. Zcela opačný pohled na věc mají osoby, které pracují v typických dělnických provozech.

Osoby žijící v České republice se však na druhou stranu mohou spolehnout na nízkou míru nezaměstnanosti. Ta se totiž v porovnání s předchozími měsíci příliš nemění a zaznamenává jen velmi drobné korekce, a to hlavně v návaznosti na ročním období. Česká republika je v tomto ohledu státem, kde se míra nezaměstnanosti řadí mezi ty vůbec nejnižší na světě.