zpět

Ruští zákonodárci předpovídají nástup digitálního rublu, Co to může znamenat pro banky?

8.9.2023

Nahradí digitální rubl tradiční banky? Anatolij Aksakov, šéf ruského bankovního výboru, naznačuje, že vzestup technologie blockchain a digitálních měn centrálních bank by mohl tradiční banky učinit zastaralými.

Šéf ruského bankovního výboru Anatolij Aksakov se domnívá, že digitální rubl by v budoucnu mohl nahradit tradiční bankovní instituce.

V nedávné diskusi v klubu AiF.Media vyjádřil Aksakov svůj názor na vyvíjející se prostředí finančních technologií a jejich potenciální dopad na banky. Jako faktory, které by mohly změnit podobu bankovního sektoru, vyzdvihl rozvoj technologie blockchain a vznik digitálních měn centrálních bank. Ačkoli nebyly oznámeny žádné oficiální plány na postupný zánik bank v Rusku, Aksakovova prohlášení vyvolávají zajímavé možnosti do budoucna.

"Budoucnost bankovnictví by mohla projít výraznou proměnou v důsledku rozvoje technologie blockchain a digitálních měn centrálních bank."

Anatolij Aksakov, šéf bankovního výboru ruské Státní dumy.

Aksakov se domnívá, že začlenění digitálních rublů do finančních transakcí by mohlo vést ke zrychlení a zefektivnění procesů. Zavedení digitálního rublu jako platební možnosti má potenciál zefektivnit přeshraniční platby a snížit závislost na tradičních bankovních systémech.

Aksakov navíc předpokládá, že automatizace umožněná digitálními technologiemi může způsobit, že lidské zásahy do bankovních rozhodnutí nebudou nutné, což může v dlouhodobém horizontu způsobit, že tradiční banky budou zastaralé.

"V budoucnu budou rozhodnutí pravděpodobně automatizovaná, čímž bude potřeba lidských zásahů eliminována. To by mohlo v podstatě učinit konvenční bankovní instituci nadbytečnou, protože digitální rub se stává technologicky stále dokonalejším."

Anatolij Aksakov

Tlak na zkoumání kryptoměn jako platební možnosti vyplývá z tvrdých finančních a hospodářských sankcí uvalených na Rusko v důsledku jeho akcí na Ukrajině. V reakci na tyto sankce ruské úřady aktivně hledají alternativní metody pro zahraniční obchody.

V září 2022 byla uzavřena dohoda mezi Ruskou centrální bankou a ministerstvem financí o povolení přeshraničních plateb pomocí kryptoměn. Tento vývoj odráží otevřenost země vůči přijetí digitálních měn.

S cílem posoudit životaschopnost digitálního rublu jako praktického řešení zahájilo Rusko ve spolupráci s několika bankovními institucemi pilotní program. Cílem tohoto programu je vyhodnotit funkčnost a potenciální přínosy digitálního rublu.

Ačkoli zavedení digitálního rublu nemusí mít přímý dopad na geopolitickou situaci, představuje významný krok k přijetí digitálních měn na národní úrovni.

Vzhledem k tomu, že země nadále zkoumají potenciál digitálních měn, tradiční banky čelí výzvě přizpůsobit se rychle se měnícímu finančnímu prostředí. Vzestup digitálního rublu by mohl být předzvěstí větší transformace bankovního sektoru a přimět banky po celém světě, aby přehodnotily své strategie.

Závěrem lze říci, že digitální rubl má potenciál způsobit revoluci v bankovnictví tím, že nabídne rychlejší a efektivnější finanční transakce. S rozvojem technologie blockchain a digitálních měn centrálních bank je nepopiratelné, že se prostředí bankovnictví vyvíjí. Vzhledem k tomu, že Rusko zaujímá vedoucí postavení ve zkoumání možností digitálních měn, může budoucnost tradičních bank viset na vlásku.