zpět

Růst cen ve Velké Británii stagnuje

18.10.2023

Spotřebitelská inflace se ve Velké Británii drží na nejnižší úrovni za posledních 18 měsíců, přesto nejnovější výsledek nenaplnil predikce analytiků. Je ve hře další zvýšení sazeb ze strany Bank of England? Britská libra na úvod evropské seance posiluje.

Podle oficiálních vládních údajů Úřadu pro národní statistiku Spojeného království stagnoval v září index spotřebitelských cen v meziročním vyjádření na úrovni 6,7 %, stejně jako v předchozím měsíci. Výsledek překonal očekávání trhu, který počítal s mírným poklesem tempa růstu na 6,6 %.

Mírnější růst cen nastal v sektoru potravin a nealkoholických nápojů (12,1 % vs. 13,6 %) a nábytku a zboží pro domácnost (3,7 % vs. 5,1 %). Pokles tempa růstu byl částečně kompenzován menším poklesem nákladů na energie (-0,2 % vs. -3,2 %). Kromě toho míra jádrové inflace, která nezahrnuje volatilní položky, jako jsou energie a potraviny, klesla na 6,1 % a dosáhla tak nejnižší hodnoty od ledna, což však stále mírně překročilo prognózy ve výši 6 %.

Vzhledem k tomu, že výsledek nenaplnil tržní očekávání a zároveň se stále nachází výrazně nad 2% inflačním cílem Bank of England, mohou příchozí data posílit spekulace o dalším zvýšení úrokových sazeb ze strany centrálních bankéřů, od nichž se očekává, že na nadcházejícím zasedání 2. listopadu ponechají úrokové sazby beze změny. Výbor pro měnovou politiku totiž při posledním zasedání hlasoval poměrem 5:4 pro udržení sazeb na stejné úrovni, přičemž čtyři členové obhajovali zvýšení o dalších 25 bazických bodů, a tak není vyloučeno, že se na základě příchozích dat mohou očekávání obměny sazeb ještě měnit. Britská libra po zveřejnění dat posiluje vůči české koruně nad 28,45 GBPCZK.