zpět

Ruský index nákupních manažerů pod magickými 50b.

1.3.2022

Sankce v praxi, i tak by se dal popsat dnešní tragický výsledek ruského indexu nákupních manažerů ve výrobě za únor, který klesl na 48,6b. Pokud tento index dostane pod hranici 50 bodů, je to všeobecně považováno za vykázání poklesu.

Únorový výsledek z Ruska, na který už má bezpochyby dopad i aktuální válka na Ukrajině a ruská agrese, skončil na 48,6b. Lednový výsledek byl ještě na 51,8b., takže se jedná o drtivý propad.

Dílčí data ukazují na prudký pokles zahraničních i domácích zakázek, zaměstnanost v jednotlivých sektorech jde dolů a ceny rostou nejrychleji za 8 měsíců. Jedná se o jednoznačný dopad sankcí na ruskou ekonomiku ze strany zbytku světa. Skutečnost je o to horší, že Rusko vyvolalo válku a sankce byly zavedeny až ve druhé polovině února, a přesto je dnešní výsledek velmi špatný. Dá se čekat, že březnový výsledek bude daleko horší.

Na běžné Rusy se valí další pohroma a tou je inflace. Kombinace toho, že budou přicházet o práci a ceny zboží na pultech obchodů poletí nahoru je nebezpečný koktejl. Ruská centrální banka je navíc prakticky vyřazena ze hry.

USA a další země zmrazily devizové rezervy ruské centrální banky, takže jestli se V. Putin na něco připravoval, během jediného rozhodnutí USA je vše pryč. NBR tedy nemůže používat devizové rezervy na obranu proti inflaci a alespoň částečně ovlivňovat kurz rublu. Až do včerejška měla tím pádem jedinou šanci a tou byly sazby. NBR včera zvedal sazby z 9,5 % na 20 %, což je tak vysoká hladina, že i tento nástroj prakticky vyčerpala.

Sazby půjdou zcela nepochybně ještě nahoru, ale dopad na rubl, se kterým se de facto nedá volně obchodovat, bude minimální. Žádné sazby, a to jakkoli vysoké, nemohou zabránit jeho pádu na FOREXu. NBR je tak naprosto bezzubá instituce.

Obchodování s rublem je prakticky pozastaveno a nelze v této měně provést žádnou operaci. Tento stav bude trvat do té doby, než se situace neuklidní a sankce budou alespoň částečně uvolněny, což může trvat skutečně velmi dlouho.

V prvních dnech války ještě část trhů věřila či doufala v klidné řešení situace a za notného přispění ruské centrální banky byl rubl relativně stabilní. V posledních dnech je vše jinak.

NBR musí ochránit ruskou burzu a když už nemá vlastně žádné možnosti ovlivňovat rubl, vrhne svou pozornost na burzu, kterou nechá vypnutou co nejdéle to půjde. Koneckonců, kdo by chtěl obchodovat na ruské burze? Maximálně by tam ukončil všechny své pozice, což by vedlo k neřízenému pádu, a právě tomu chce uzavřením burzy zabránit.