zpět

Rusko se zatím ze sankcí nehroutí

29.2.2024

Koruna i během včerejšího obchodování pokračovala v oslabování. Katalyzátorem včerejšího propadu bylo zveřejnění americké inflace za leden včera odpoledne.

Včerejší den přinesl řadu dat z ruské ekonomiky. Podle nich vzrostla ruská ekonomika v prosinci meziročně o 4,6 %, stejně tak průmyslová výroba v lednu vzrostla také o 4,6 %. Reálné mzdy v prosinci vzrostly meziročně o 8,5 % a maloobchodní tržby v lednu dokonce o 9,1 %. Nezaměstnanost se nadále drží na velmi nízkých 2,9 %. Růst ruské ekonomiky je ale do velké míry založen na válečné ekonomice a velkých zbrojních výdajích, které pohánějí ruský průmysl. Výdaje na zbrojení stále rostou a letos by měly dosáhnout 6 % HDP, tedy i letos si zřejmě ruská ekonomika udrží relativně silný růst. Současně ale ruská ekonomika vykazuje známky přehřívání, kvůli čemuž znovu roste inflace (v lednu 7,4 %).

V evropských ekonomikách se mezitím podařilo inflaci dostat pod kontrolu. Jak ukazují dnes zveřejněná předběžná data únorové inflace z Francie a Španělska – inflace klesá pod 3 %. Podobný pokles by měla ukázat i dopolední data z Německa.

Včerejší data z ČR ukázala, že i domácí inflace se s novým rokem dostává pod kontrolu. Po příznivých číslech spotřebitelské inflace byl včera zveřejněn index výrobních cen. Ceny výrobců sice meziměsíčně vzrostly o 2,5 % (velkou roli v tom sehrály regulované složky cen energií), ale meziročně poklesly o 1,8 %, jednalo se o první pokles od listopadu 2020.

Domácí data ale nepřinesla bezprostřední reakci koruny – ta až během včerejšího dne postupně oslabila směrem k 25,40 EURCZK, ale navečer se vrátila k ranním úrovním těsně nad 25,30 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno. Vůči dolaru se obchoduje na 23,33 USDCZK.

Nebývale se v posledních dnech daří bitcoinu – dnes ráno se pohybuje kolem 63 000 USD/bitcoin.

Očekávané události