zpět

Ruská ekonomika před bouří

3.3.2022

V posledních dnech přišla na trhy řada ruských dat za leden, tedy za poslední měsíc před rozpoutanou válkou. Její drtivý dopad a zejména efekt mezinárodních sankcí budou na Rusko devastující, ale zatím nemáme relevantní čísla.

Jak si stála ruská ekonomika před válkou na Ukrajině?

Základní sazba ruské centrální banky pomalu vystoupala na 9,5 %, dnes má už hodnotu 20 %. Nezaměstnanost za leden vzrostla na 4,4 %, což znamená první růst po čtyřech měsících, ale stále se jednalo o slušný výsledek. Počet nezaměstnaných se vyšplhal na 3,296 mil. Ještě před rokem byl v Rusku podíl nezaměstnaných na úrovni 5,7 %.

Rusko bojovalo s inflací stejně, jako zbytek světa. Zatímco nominální mzdy v prosinci vzrostly o 12,3 %, reálné šly nahoru jen o 3,4 %. Podstatnou část z mezd běžným Rusům tehdy ukrojila inflace. I přes slušný nárůst mezd bral v prosinci 2021 průměrný Rus 77 994 rublů, což bylo přepočteno tehdejším kurzem necelých 23 000 korun.

Rusové neuvěřitelně zchudli. Od poloviny loňského roku maloobchodní tržby v Rusku neustále zpomalují své tempo růstu a podle zatím nejnovějších čísel z letošního ledna vzrostly tržby maloobchodníkům meziročně jen o 3,6 %. V dalších měsících se dá čekat nárůst zájmu Rusů o potraviny ve snaze udělat si zásoby. Prodejci ostatního zbytného zboží budou mít nejspíš prázdné obchody, protože Rusové budou nákupy všeho ostatního odsouvat na lepší časy. 

Nejlepší výsledek od srpna 2008 vykázala únorová statistika podnikatelské důvěry, když meziročně vzrostla na 2,3b. Na druhé straně se index nákupních manažerů ve výrobě i ve službách za únor potácí v blízkosti 50bodové hladiny, která představuje dělící čáru mezi růstem a poklesem.

Už zítra se dozvíme únorovou statistku prodejů automobilů a ve středu dorazí klíčový údaj o inflaci za únor. Od února budou všechna data z Ruska spíše indikativního charakteru. Míra spolehlivosti půjde dolů, ale bude velmi záležet na rychlosti ukončení bojů. Další přitvrzování západních sankcí vůči Rusku tamní ekonomiku bude dostávat do ještě větší izolace a jediným zajímavým příjmem státní kasy budou peníze z prodeje ropy a plynu a zejména ty z Evropy. Podle všeho to nyní vypadá, že V. Putin si kohouty uzavřít přeci jen nedovolí.