zpět

Rozšiřování vědomostí: otevřený přístup k Bitcoin Diploma

2.4.2024

Iniciativa vzdělávacího programu Mi Primer Bitcoin sídlící v El Salvadoru nedávno oznámila spuštění aktualizovaného programu Bitcoin Diploma s novým otevřeným přístupem.

Mi Primer Bitcoin, známý také jako "Můj první Bitcoin", začal jako místní vzdělávací iniciativa v roce 2021 a současně s tím, když se El Salvador stal první zemí, která přijala Bitcoin (BTC) jako zákonné platidlo.

Tato nová aktualizace programu byla vyvinuta ve spolupráci s Bitcoinovými edukátory a nadšenci z celého světa, aby poskytla komplexní osnovu, která pokrývá různé aspekty Bitcoinu, od jeho historie přes technické fungování až po jeho každodenní aplikace.

Zejména aktualizace učinila program otevřeným zdrojem, což znamená, že veškerý materiál, včetně pracovního sešitu pro studenty, je volně k dispozici na platformě GitHub. Podle oznámení je to s nadějí na podporu spolupráce a překladatelských snah po celém světě.

John Dennehy, zakladatel a výkonný ředitel Mi Primer Bitcoin, zdůraznil transformační potenciál Bitcoinového vzdělávání. Podtrhl, jak finanční gramotnost v éře Bitcoinu podporuje kreativitu, inovace a dlouhodobé plánování.

Vždy se snažíme vylepšit obsah s každou novou edicí, ale vedle toho jsme také vybudovali mnohem lepší infrastrukturu, která umožňuje lidem nejlépe využít tento materiál ve svém místním kontextu – například překlady byly dosud ad hoc, nyní je tu organizovaná infrastruktura pro komunikaci a směrnice pro osvědčené postupy.

Taky uvedl, že předchozí diplom byl během jednoho roku přeložen do devíti jazyků a pro tuto aktualizaci již probíhá 26 překladů.
Od počátku projektu byl předchozí diplom vyučován více než 25 000 studentům v El Salvadoru a vedl k několika promočním ceremoniím.
V září 2023 se Mi Primer Bitcoin spojil s Ministerstvem školství El Salvadoru s cílem zahrnout Bitcoin do veřejného školního osnovy do roku 2024.

Od svého založení rozšířil Mi Primer Bitcoin svůj dosah i mimo El Salvador, spolupracujíc s vzdělávacími institucemi a vládami po celém světě.

Minulou podzim také Bitcoin Cuba oznámil svou nadcházející spolupráci s programem, aby přinesl Bitcoinové vzdělání do místních komunit.

Svým inovativním otevřeným přístupem si aktualizovaný program Bitcoin Diploma klade za cíl demokratizovat přístup k Bitcoinovému vzdělávání a podporovat spolupráci mezi globálními komunitami. Díky tomu, že všechny materiály jsou volně k dispozici na platformě GitHub, Mi Primer Bitcoin umožňuje jednotlivcům i organizacím po celém světě přispívat k rozvoji a šíření znalostí o Bitcoinu. Tento inkluzivní model nejen podporuje větší transparentnost a dostupnost, ale také podněcuje různorodé pohledy a inovace v ekosystému Bitcoinu.

Dále, partnerství mezi Mi Primer Bitcoin a Ministerstvem školství El Salvadoru zdůrazňuje rostoucí uznání Bitcoinu jako cenného vzdělávacího zdroje. Začleněním Bitcoinu do veřejného školního osnovy El Salvador pionýrsky otevírá novou éru finančního vzdělávání, které vybavuje studenty znalostmi a dovednostmi potřebnými k úspěchu v digitální ekonomice. Tato iniciativa odráží předvídavý přístup k vzdělávání a ekonomickému osvícení, který El Salvador staví do role globálního lídra v přijímání a inovacích Bitcoinu.

Jelikož Mi Primer Bitcoin nadále rozšiřuje svůj dosah mimo El Salvador, jeho spolupráce s Bitcoin Cuba exemplifikuje závazek programu k podpoře základních iniciativ a komunitně řízenému vzdělávání. Spoluprací s místními organizacemi a pedagogy Mi Primer Bitcoin usiluje o posílení jednotlivců napříč různorodými sociálně-ekonomickými prostředími, aby se zapojili do Bitcoinové revoluce. Prostřednictvím lokalizovaných iniciativ a kulturně relevantního obsahu program směřuje k překonání digitální propasti a podpoře finanční inkluzivity, čímž otevírá cestu k rovnostářské a prosperující budoucnosti.