zpět

Rozhodnutí soudu USA: Co to znamená pro Terraform Labs a Do Kwona?

29.12.2023

Objevte důsledky nedávného rozhodnutí amerického soudu v případu Terraform Labs a Do Kwon. Zjistěte, proč americký soud rozhodl ve prospěch Komise pro kontrolu cenných papírů Spojených států (SEC) ohledně tvrzení o neregistrovaných cenných papírech, a zároveň poskytl cenné poznatky o definici swapů založených na cenných papírech.

Federální soudce Spojených států vydal významné rozhodnutí v případu společnosti Terraform Labs a jejího bývalého generálního ředitele Do Kwona. Rozhodnutí vyznělo ve prospěch Komise pro cenné papíry (SEC) a má dalekosáhlé důsledky jak pro společnost Terraform Labs, tak pro celý krypto průmysl.

Neregistrované cenné papíry a swapy založené na cenných papírech

Soud vyhověl SEC ve věci tvrzení, že Terraform Labs a Do Kwon nabízeli a prodávali dva neregistrované cenné papíry, konkrétně tokeny LUNA, UST a MIR. Soud však také rozhodl ve prospěch obžalovaných, pokud jde o údajnou neregistrovanou nabídku a prodej swapů založených na cenných papírech.
Komise SEC tvrdila, že společnosti Terraform Labs a Kwon prostřednictvím vytvoření a udržování protokolu Mirror Protocol usnadňovaly transakce se swapy založenými na cenných papírech známými jako mAssets. Soud však s tímto argumentem nesouhlasil a uvedl, že mAssets nesplňují zákonnou definici swapu založeného na cenných papírech.

Co přesně jsou ale mAssets? Jedná se o blockchainová aktiva, která fungují jako "zrcadla" reálných aktiv tím, že odrážejí burzovní ceny na řetězci. V krypto prostoru si získala značnou popularitu díky své schopnosti poskytovat expozici vůči tradičním aktivům decentralizovaným a transparentním způsobem.

Použití Howeyho testu: Soudní rozhodnutí

Při vynesení rozhodnutí se soud odvolal na prohlášení samotného Do Kwona, které naznačovalo, že držitelé LUNA mohou očekávat zisky výhradně z jeho úsilí. To vedlo soud k závěru, že LUNA splňuje známý Howeyho test, (Howeyho test odkazuje na případ Nejvyššího soudu USA pro určení, zda se transakce kvalifikuje jako "investiční smlouva"). Pokud je transakce shledána investiční smlouvou, je považována za cenný papír, který určuje, zda lze nástroj kvalifikovat jako cenný papír. Stejně tak soud rozhodl, že žalovaní nemohli důvodně vyvrátit očekávání zisků ze společného podniku pro držitele tokenu MIR.

"Jinými slovy, že MIR prošel Howeyho testem na výbornou."

Je důležité poznamenat, že soud zamítl návrhy obou stran na zkrácené řízení o nárocích SEC na podvod proti společnostem Terraform Labs a Do Kwon. O těchto nárocích bude rozhodnuto v soudním řízení s porotou, které má začít v lednu a výběr poroty je naplánován na 24. ledna 2024.

Reakce a výhled do budoucna

Společnost Terraform Labs vyjádřila svůj nesouhlas s rozhodnutím soudu a svůj záměr důrazně se bránit proti tvrzením SEC o podvodu u soudu. Mluvčí společnosti prohlásil: "Společnost Terraform se domnívá, že se jí podařilo dosáhnout úspěchu:

"Důrazně nesouhlasíme s rozhodnutím a nejsme přesvědčeni, že stablecoin UST ani ostatní sporné tokeny jsou cennými papíry. Tvrzení SEC o podvodu navíc nejsou podložena důkazy a my se budeme proti těmto nepodloženým obviněním u soudu nadále důrazně bránit."

V průběhu dramatu se teprve ukáže, jaký dopad bude mít toto soudní rozhodnutí nejen na společnosti Terraform Labs a Do Kwon, ale také na širší krypto průmysl. Tento případ vyvolává důležité otázky týkající se klasifikace tokenů a uplatňování stávajících zákonů o cenných papírech v rychle se rozvíjejícím světě digitálních aktiv.