zpět

Rostoucí nezaměstnanost v Německu ukazuje na nedostatky na trhu práce v celé eurozóně

3.11.2023

V říjnu se počet volných pracovních míst snížil a míra nezaměstnanosti v Německu vzrostla nejvíce za poslední rok, což naznačuje další známky slabosti na trhu práce na tomto kontinentu.

Pracovní síla v této oblasti přetrvává navzdory znatelnému zpomalení expanze. Tvůrci politiky a ekonomové se však domnívají, že s tím, jak stále více podniků snižuje zaměstnanost v důsledku rostoucích nákladů na úvěry a stagnující ekonomiky, trh práce slábne. Míra nezaměstnanosti v Německu se minulý měsíc zvýšila z 5,7 % v září na 5,8 %, což je v největší ekonomice EU nejvyšší hodnota od června 2021.

Vedoucí výzkumu Norimberského institutu pro výzkum zaměstnanosti Enzo Weber uvedl: "Míra propouštění v Německu se začala mírně zvyšovat, ale z nejnižší úrovně, kterou jsme kdy zaznamenali." "Začínají se projevovat dopady loňského šoku v cenách energií."

V posledních týdnech řada německých podniků, včetně největšího věřitele v zemi Deutsche Bank a výrobců chemikálií BASF a Lanxess, oznámila plány na snížení počtu zaměstnanců.

Podle Webera dosáhl evropský barometr nezaměstnanosti jeho organizace nejnižšího bodu od poloviny roku 2020, kdy se ekonomika zcela zastavila kvůli výlukám způsobeným pandemií koronaviru.

Podle viceprezidenta Evropské centrální banky Luise de Guindose, který označil trh práce za "světlý bod" ekonomiky eurozóny, se na něm projevují známky napětí. Ve svém projevu tento týden v Madridu prohlásil: "Vzniká méně nových pracovních míst, a to i ve službách, což naznačuje, že ochlazení ekonomiky se postupně promítá do zaměstnanosti."

Podle spolkového úřadu práce se počet nezaměstnaných v Německu oproti minulému měsíci zvýšil o 30 000 osob. Celkový počet nezaměstnaných v největší evropské ekonomice tak dosáhl 2,61 milionu, což je o 165 000 více než před rokem.

Míra nezaměstnanosti v Německu vzrostla z 5 % v březnu 2022, tedy těsně poté, co Rusko ve velkém rozsahu napadlo svého souseda. Podle organizace se míra nezaměstnanosti v Německu zvýšila o 0,4 procentního bodu v důsledku přílivu více než milionu ukrajinských uprchlíků.

Podle 43 % podniků, které v červenci oslovil mnichovský institut LFO,( Leibniz Institute for Economic Research at the University of Munich) se mnoho německých podniků stále potýká s nedostatkem pracovních sil. Minulý měsíc německý ministr hospodářství Robert Habeck vyzval k většímu počtu kvalifikovaných přistěhovalců, kteří by doplnili stárnoucí pracovní sílu v zemi, a obvinil "zoufalý" nedostatek pracovních sil z předpokládaného poklesu německé ekonomiky o 0,4 % v tomto roce.
Podle agentury však počet volných pracovních míst, která podniky zveřejnily, v říjnu klesl na 749 000 z 98 000 před rokem a o 12 000 oproti předchozímu měsíci.
Hlavní ekonom německé pojišťovny Allianz Ludovic Subran prohlásil, že "gravitaci nelze vzdorovat věčně a v Německu nyní máme něco, co vypadá jako recese".

Subran předpověděl, že míra nezaměstnanosti v Německu i v eurozóně se v následujícím roce zvýší o půl procentního bodu, protože důležitá odvětví propouštějí pracovníky, i když se předpokládá, že míra nezaměstnanosti v eurozóně zůstane po pátečním zveřejnění údajů za říjen na rekordně nízké úrovni 6,4 %.

Tvrdí, že stavebnictví, které vyžaduje velké množství pracovních sil, je v útlumu.
Údaje zveřejněné tento týden ukazují, že německá ekonomika se za tři měsíce končící zářím oproti předchozímu čtvrtletí snížila o 0,1 %, což upevnilo její pozici jedné z nejslabších velkých ekonomik světa.

Stavebnictví bylo vážně zasaženo vyššími úrokovými sazbami, což vedlo k prudkému poklesu výstavby domů. Ve třech měsících předcházejících září se stavební aktivita v celé eurozóně snížila o 1,3 % a v Německu o 2 % ve srovnání s předchozím čtvrtletím.

Dlouhé období stagnace v zemi, které se datuje od loňské zimy, podle Andrey Nahlesové, vedoucí německé agentury práce, "nemůže zůstat bez viditelných důsledků pro trh práce". Nicméně pokračovala: "Vzhledem k ekonomickým údajům se drží relativně dobře."

Podle průzkumu S&P Global z minulého měsíce však klesající zakázky "přiměly firmy poprvé od ledna 2021 snížit zaměstnanost". Podle zprávy se nábor v odvětví služeb "přiblížil k zastavení", zatímco výrobci snižovali počet pracovních míst nejrychleji za poslední tři roky.