zpět

Riziková aktiva těží z uklidňující se situace na hranicích Ukrajina – Rusko

16.2.2022

Dnešek bude hlavně o datech ze zámoří, která večer vyvrcholí v podobě FOMC minutes. V. Benda z bankovní rady ČNB se nechal slyšet, že 5 % na 2T repo není strop.

Kreml posílá část armády, která již dokončila svoje cvičení na hranicích s Ukrajinou, na své domovské základny. Snížené napětí tak přispívá k posilování rizikovějších aktiv. Velké akciové indexy, ať už v USA nebo v Evropě, se zazelenaly. Stranou nezůstala ani česká koruna, která se znovu dostala pod 24,40 koruna za euro. Nedařilo se naopak americkému dolaru s nálepkou „bezpečného přístavu“. Ten na páru s eurem oslabil asi o 0,5 % a včerejší seanci zakončil na 1,136 EURUSD. Koruna tak proti USD mohla posílit pod 21,50 USDCZK.

Hlavní roli na trzích dnes sehraje velká porce dat z USA v podobě maloobchodu, průmyslu a nakonec vyvrcholí zápisem z posledního zasedání rady FOMC. Připomeňme, že poslední lednová inflace v USA dosáhla rekordních výšin (7,5 % y/y). Trhy aktuálně považují zvýšení rovnou o 50 bb. jako pravděpodobnější variantu. Otázkou je, zda je to již v dolarových kurzech obsaženo. Výnosy amerických dluhopisů nabraly od zveřejnění inflace a následném komentáři presidenta St. Louiského Fedu J. Bullarda, na dynamice.

Z posledních komentářů členů bankovní rady ČNB V. Bendy a J. Rusnoka vyplývá, že 5 % 2T repo sazba nemusí být strop. Měly bychom se ale nacházet ve fázi jemného dolaďování sazeb. Trh už tak zřejmě s tímto laděním počítá. Odezva na párech s českou korunou v souvislosti s potenciálním zvyšováním sazeb na březnovém zasedání už nemusí být tak výrazná.

Polsko zveřejňuje průmyslovou produkci za prosinec.

Eurozóna zveřejňuje statistiky prosincového průmyslu.

Z USA budeme sledovat lednové maloobchodní tržby a průmysl. Večer pak bude zveřejněn zápis z posledního zasedání rady FOMC.