zpět

Rizika centralizace, kterým čelí ekosystém Etherea

9.10.2023

Jaká jsou rizika centralizace, kterým čelí ekosystém staking Etherea? Jak na ně upozornili analytici americké investiční banky JPMorgan? Prudký nárůst stakingových služeb kryptoměn nese s sebou riziko, které vede k centralizaci sítě a rovněž poklesu výnosů ze stakingu. Obavy jsou spojené s koncentrací tokenu a potenciální negativní dopad na širší kryptoměnovou komunitu. Tady jsou problémy Ethereum sítě po upgradu a důležitost řešení těchto problémů pro budoucnost decentralizovaného financování.

V posledních několika měsících zaznamenal ekosystém stakingu Etherea významný růst díky implementaci upgradů Merge. Tento přechod z proof-of-work na proof-of-stake blockchain zrychlil a zlevnil používání sítě, což vedlo k prudkému nárůstu stakingových aktivit. Tento rychlý růst však pro síť znamenal také nové výzvy.

Dilema decentralizace: rizika centralizace

Navzdory pozitivním výsledkům upgradů analytici JPMorgan v čele s Nikolaosem Panigirtzoglouem upozornili na rizika centralizace, která se objevila v důsledku prudkého nárůstu staking. Podle zprávy vedl nárůst stakingu Etherea ke zvýšené centralizaci sítě a poklesu výnosů ze stakingu.

"Nárůst stakingu v Ethereu od aktualizací Merge a Shanghai si vyžádal také „vedlejší účinky“, protože síť Ethereum se více centralizovala, což vedlo k celkovému poklesu výnosu ze stakingu ze 7,3 % na 5,5 %." - Analytici JPMorgan

Analytici konkrétně poukazují na roli, kterou v této centralizaci sehráli poskytovatelé likvidních staking, zejména firma Lido. Ačkoli jsou tito poskytovatelé teoreticky decentralizovaní, analýza společnosti JPMorgan ukazuje, že 5 největších poskytovatelů likvidních staking kontroluje více než 50 % stakingu v síti ETH, přičemž jen na společnost Lido připadá téměř třetina celkových stakingu. Aby se tento problém zmírnil, bylo přidáno více provozovatelů, aby se zajistilo, že staking na ethery nebudou soustředěny pod jediným provozovatelem.

Koncentrace moci v rukou několika hlavních poskytovatelů likvidity nebo provozovatelů bloku představuje pro síť Ethereum značné riziko. Zavádí zranitelná místa, čímž se síť stává náchylnější k narušení a potenciálním útokům. Navíc existuje obava, že by tyto subjekty mohly spolupracovat a vytvořit oligopol, který by upřednostňoval jejich vlastní zájmy před zájmy širší krypto komunity. To by mohlo zahrnovat cenzurování konkrétních transakcí nebo nespravedlivé těžení z transakcí koncových uživatelů prostřednictvím front-runningu.

Zklamání z činnosti sítě

Kromě rizik centralizace vyjadřují analytici JPMorgan také zklamání ze síťové aktivity Etherea. Přechod na proof-of-stake sice drasticky snížil spotřebu energie, ale nárůst síťové aktivity nesplnil očekávání. Nicolas Panigirtzoglou zdůrazňuje následující:

"Zatímco spotřeba energie pro síť Ethereum se snížila o více než 99 %, nabídka Etherea se zmenšuje a staking prudce vzrostly (od upgradu v Šanghaji se množství stakovanych etherů zvýšilo o 50 %), nárůst síťové aktivity byl spíše zklamáním." - Nikolaos Panigirtzoglou

Tyto problémy podněcují komunitu Etherea, aby se zabývala riziky centralizace a přehodnotila strukturu ekosystému. Je nezbytné najít rovnováhu mezi podporou růstu a zajištěním bezpečnosti a odolnosti sítě. Zatímco se zúčastněné strany pohybují v těchto obavách, budoucnost decentralizovaného finančního světa Ethereum visí na vlásku.

Pokud byl blockchain Etherea původně navržen k decentralizaci financí, společnosti, které drží většinu tokenů a také zajišťují většinu ověřování transakcí (staking), tak se měna pomalu stává stále více centralizovanou.