zpět

Region včera lehce posílil

24.2.2023

Forintu i zlotému včera pomohla lepší data. Obě měny si tak včera mírně polepšily, nepatrně posílila i česká koruna.

Středoevropský region si včera mírně polepšil i kvůli zveřejněným datům. Mzdy v Maďarsku za prosinec vzrostly meziročně o 17,9 %, trh očekával 17,0 %. To implikuje pozdější ústup maďarské centrální banky od vysokých sazeb.

Podobně pak v Polsku lednová míra nezaměstnanosti vzrostla víceméně jen kvůli sezónním faktorům na 5,5 % a potvrdila tak dobrou kondici polského pracovního trhu.

Forint spolu se zlotým na data reagoval mírným posílením. Při absenci domácích zpráv se s regionem svezla i česká koruna, která lehce posílila ke 23,66 EURCZK.

Na domácí data jsme si museli počkat až do dnešního rána, kdy byly zveřejněny indexy důvěry v českou ekonomiku. Ty dnes přinášejí trochu překvapivá data. Zatímco důvěra spotřebitelů pokračuje druhým měsícem v růstu, což odpovídá trendu jinde v Evropě, tak důvěra podnikatelů v únoru opět poklesla, což trochu odporuje evropskému trendu.

Koruně ale dnešní data nijak neublížila, naopak ráno ji přináší další lehké zisky na 23,65 EURCZK. Slábne ale vůči americkému dolaru na aktuálních 22,33 USDCZK. Eurodolar se po zveřejnění jestřábího zápisu ze zasedání Fedu držel silnější kolem 1,06 EURUSD, dnes zkouší dobýt další zisky a posouvá se pod 1,059 EURUSD.

Z eurozóny včera byla zveřejněna lednová inflace, která mírně vzrostla na 8,6 %. Inflace za celou EU v lednu poklesla na 10,0 %, mezi zeměmi EU je pak ČR na třetím místě s 19,1 % (Eurostat má jinou metodiku, než ČSÚ). Zajímavostí je, že v rámci EU nejvyšší inflaci mají bývalé postkomunistické země, ať již jsou v eurozóně nebo mimo. Nabízí se proto opět otázka, zda obchodníci na těchto trzích nezkouší ceny zvedat výše, než si troufnou v západní Evropě.

Včerejší data také ukázala, že americká ekonomika v závěru loňského roku rostla o něco méně, než se očekávalo, mezikvartálně rostla o 2,7 %.

Více k očekávaným událostem ZDE