zpět

Realitní fondy doplácí na vysoké sazby. Jejich výnosy zaostávají za minulostí.

31.10.2023

Realitní trh v České republice stagnuje. Svědčí o tom i výnosy nemovitostních fondů, neboť doba, kdy se střadatelům tímto způsobem zhodnocovaly vklady o několik desítek procent za rok, je minulostí. Hlavní příčinou těchto problémů jsou stále vysoké úrokové sazby. Jejich negativní dopady navíc budou v dalších měsících ještě přetrvávat.

Ty opravdu nejúspěšnější realitní fondy v České republice sice stále ještě zvládají dosahovat dvouciferných výnosů, trh jako celek ale citelně přibrzdil. Největší zpomalení hlásí fondy, které se zaměřují na průmyslové reality. Jde tedy hlavně o sklady nebo výrobní haly. Ačkoliv v minulosti výnosy u takových nemovitostí dosahovaly až 30 procent za rok, nyní se hodnoty propadly až ke dvěma či třem procentům.

Drahé úvěry kvůli vysokým sazbám ale nejspíš budou nemovitostní sektor trápit i nadále. K určitému zlepšení by sice mohlo dojít na přelomu roku, velké změny to ale nejspíš nebudou. Česká národní banka totiž bude snižovat úrokové míry hlavně postupně a velmi pomalu. Evropská centrální banka navíc o snižování sazeb ještě nemluví vůbec.

Radní České národní banky opakovaně uvádějí, že už příští rok na jaře by se spotřebitelská inflace v České republice měla vrátit ke dvěma procentům. Záležet ale bude mimo jiné i na tom, jak se k cenám postaví obchodníci v tradičním lednovém přeceňování zboží a služeb. Proinflačně mohou v lednu působit ohlášené změny DPH. U potravin daňová sazba sice o tři procentní body klesne, v jiných případech ale dojde k mírnému navýšení. Pokud se potvrdí pozitivní predikce, budou se sazby v Česku nejspíš opravdu snižovat.

I proto se dá pro letošní rok čekat, že v porovnání s předchozími dvěma lety budou konečné výnosy o mnoho nižší. Do dalších měsíců však investoři doufají, že se vše obrátí. Záležet ale bude na tom, jak si povede dynamika cen, poměr ceny, výnosu z nájmu i vývoj úrokových měr.

Realitní fondy jako nástroje kolektivního investování jsou v České republice dlouhodobě velmi oblíbené. Jde o ideální nástroj a možnost zhodnocování peněz na nemovitostním trhu. Pro Čechy se nemovitostní fondy staly velmi oblíbeným investičním nástrojem hlavně v době velmi nízkých úrokových sazeb, kdy ostatní možné instrumenty neposkytovaly zajímavé výnosy.

Aktuální data ukazují, že během letošního druhé čtvrtletí skrze nemovitostní fondy zhodnocovalo své peníze asi 330 tisíc investorů. V porovnání s prvním letošním kvartálem to bylo asi o 10 tisíc subjektů víc.

Pro realitní fondy platí, že se věnují pořizování komerčních nemovitostí. Zejména se jedná o logistické parky, kanceláře, nejrůznější výrobny či bytové fondy. Realitní fondy k takovým účelům využívají peníze od několika stovek až tisíců vkladatelů. Určitou část peněžních prostředků však získávají rovněž i ve formě úvěrů od bank.

Celkového zhodnocení realitního fondu se ve většině případů skládá z dvou hlavních složek. Tou první jsou příjmy z nájmů a zároveň mohou investoři těžit i z růstu hodnoty nemovité věci. Tuto hodnotu pravidelně hodnotí nezávislí znalci. Výsledné zhodnocení se ale investoři dozví až ke konci investičního období, a tedy ve chvíli, kdy majetek z fondu je prodán.