zpět

Reakce trhů na agresi Ruska by byla rychlá

24.1.2022

Jakákoli širší vojenská operace na Ukrajině a následná reakce západu by pro Rusko znamenalo velký ekonomický problém. Přestože se můžeme domnívat, že zavedené sankce by ublížily spíše zemi, která je spustila, opak je pravdou. V aktuálním případě by se nejspíš nejednalo „jen“ o selektivní obchodní sankce.

Pro to, abychom dokázali odhadnout co by se v případě útoku na Ukrajinu, ať už otevřeném nebo ne, stalo, musíme se podívat na nezaujaté trhy. Jak reagovaly v roce 2014 při nezákonné anexi Krymu?

Rubl
K anexi samotné došlo začátkem roku 2014. Tehdy se rubl pohyboval kolem 33 USDRUB. Několik dní po vojenské operaci neoznačených vojáků, kteří se vydali na dovolenou na Krym a vzali si s sebou tanky a těžkou bojovou techniku, ruská měna ztrácí k 36 rublům za dolar. Sankce v dalších týdnech a měsících znamenaly, že se do konce roku 2014 rubl propadl až nad 73 USDRUB. Oslabil tedy o více než 100 % své původní hodnoty.

Koncem minulého týdne se rubl pohyboval v blízkosti 76,60 USDRUB, ale dnes otevírá až nad 77,85 USDRUB. To může naznačovat přesvědčení trhů, že nějaká akce ze strany Ruska přijde a reakce západu nebude chladná. Pokud bychom na dnešní dobu vztáhli příklad z roku 2014, do několika týdnů můžeme počítat s oslabením rublu daleko nad 100 USDRUB.

Pád přes 100 rublů za dolar by znamenal největší oslabení ruské měny v novodobé historii. Zatím nejslabší byl rubl začátkem roku 2016, kdy se pohyboval těsně nad 84,20 USDRUB. 

Ropa
Dalším klíčovým ukazatelem a pro Rusko životně důležitým faktorem je cena ropy. Koncem roku 2013, tedy před anexí Krymu se ropa držela v blízkosti 114 USD/barel. Během roku 2014 se cena černého zlata propadla až pod 53 USD/barel, což představovalo pád o více než 50 %.

Dnes se cena ropy drží poblíž hladiny 87 dolarů za barel a relativně nedávná historie ukázala, že propad ceny ropy může být velmi rychlý a lehce se může dostat až do záporných čísel.

Každá operace na Ukrajině by Rusko vyšla draho. Prudký pád domácí měny znehodnotí prakticky vše, od úspor obyvatel až po státní kasu.  K tomu se přidá pád cen ropy, která je pro Rusko životně důležitá. V neposlední řadě to budou tvrdé obchodní sankce a pokud se více než půl miliardová Evropa a tří set milionové USA nebudou bát sto padesáti milionového Ruska, mohla by hrozba odpojení od SWIFT být dostatečným varováním před dobyvatelskými choutkami Ruské federace.