zpět

Průzkum společnosti JPMorgan odhalil názory institucionálních obchodníků na kryptoměny a budoucí obchodní technologie

9.2.2024

Institucionální obchodníci jsou již dlouho považováni za klíčové hráče na finančních trzích. Jejich názory a kroky mohou významně ovlivnit tržní trendy a investiční strategie. Společnost JPMorgan nedávno provedla průzkum mezi institucionálními obchodníky, aby získala přehled o jejich pohledu na kryptoměny a budoucnost obchodních technologií. Výsledky nabízejí cenné informace, které osvětlují současný stav a potenciální směřování trhu.

Klesající zájem o kryptoměny
Jedním z nejvýznamnějších zjištění průzkumu je, že podstatná většina institucionálních obchodníků, přibližně 78 %, neplánuje v příštích pěti letech s kryptoměnami obchodovat. Tento opatrný přístup k digitálním měnám naznačuje určitou míru skepse a nejistoty v komunitě institucionálních obchodníků.

Tento trend je odklonem od předchozích let, kdy bylo nadšení pro technologii blockchain větší. V roce 2022 považovalo blockchain za vlivnou technologii 25 % účastníků, což odpovídá procentu, které uznává vliv umělé inteligence (AI). V roce 2024 však blockchain považuje za vlivnou technologii pouze 7 % institucionálních obchodníků.

Navzdory klesajícímu zájmu o kryptoměny dochází k mírnému pozitivnímu nárůstu počtu aktivních obchodníků v sektoru digitálních měn. Z průzkumu vyplývá, že v současné době obchoduje s kryptoměnami 9 % účastníků, zatímco v předchozím roce to bylo 8 %. Kromě toho 12 % obchodníků vyjádřilo záměr pustit se do obchodování s kryptoměnami během příštích pěti let.

Vstup finančních gigantů

Nedávný vstup velkých finančních institucí sehrál významnou roli při utváření nálad v sektoru digitálních měn. Důležitý milník pro institucionální investory přineslo schválení spotových bitcoinových fondů obchodovaných na burze (ETF) ve Spojených státech. Obři jako BlackRock, Fidelity a WisdomTree získali povolení k účasti v tomto odvětví. V důsledku toho cena bitcoinu za posledních dvanáct měsíců vzrostla o téměř 95 %.

Dominance umělé inteligence a strojového učení
Při pohledu na budoucnost obchodních technologií průzkum společnosti JPMorgan ukazuje, že institucionální obchodníci se v drtivé většině domnívají, že v příštích třech letech budou mít největší vliv technologie umělé inteligence a strojového učení. Za klíčové faktory, které budou utvářet budoucnost obchodování, označilo AI a strojové učení 61 % účastníků, zatímco v předchozím roce to bylo 53 %. To naznačuje rostoucí závislost na pokročilých technologiích při rozhodování a analýze trhu.
Makroudálosti a tržní katalyzátory

Průzkum se rovněž snažil identifikovat klíčové faktory, které podle očekávání institucionálních obchodníků ovlivní širší trh v nadcházejícím roce. Za nejvýznamnější problém byla označena inflace, kterou za významný katalyzátor považuje 27 % obchodníků. V těsném závěsu následovaly volby v USA s 20 % a riziko recese s 18 %. Tato zjištění poskytují důležitý vhled do faktorů, které obchodníci předpokládají, že budou určovat volatilitu trhu a investiční rozhodnutí.

Závěrem lze říci, že průzkum společnosti JPMorgan nabízí cenné informace o pohledu institucionálních obchodníků na kryptoměny a budoucnost obchodních technologií. Zatímco zájem o kryptoměny celkově klesá, vstup velkých finančních institucí přinesl do tohoto sektoru nový impuls. Dominance umělé inteligence a strojového učení navíc poukazuje na rostoucí závislost na pokročilých technologiích v obchodních strategiích. A konečně, identifikace makro událostí a tržních katalyzátorů podtrhuje význam pochopení těchto faktorů pro úspěšná investiční rozhodnutí.