zpět

Průmyslové ceny v ČR dál letí vzhůru

20.4.2022

Zatímco březnové spotřebitelské ceny vzrostly o 12,7 %, dnes zveřejněné ceny průmyslových výrobců za stejný měsíc ukázaly na meziroční růst o 24,7 %. Jedná se tak o nejrychlejší růst od ledna 1992. Meziměsíčně šly nahoru o 4,2 %, přičemž obě čísla jsou vyšší, než trhy čekaly.

Podle očekávání šly nejvíce nahoru ceny elektřiny včetně rozvodu a obchodu s ní a sice o 62,3 %. Ceny kovů vyskočily o 27,8 % a potravinářských produktů o 11,5 %. Obecně energie zdražily o 53,7 %.

Kdybychom do průmyslových cen nezapočítali právě energie, zvedly by se ceny meziročně nikoli o 24,7 %, ale jen o 15,5 %.

Co dělat s inflací

ČNB v rámci boje s inflací zvedá sazby a nyní je hlavní 2T REPO sazba na 5 % a komentáře centrálních bankéřů naznačují, že by sazby mohly jít ještě výš. Zde je však prostor už z větší části vyčerpaný, a tak bychom se mohli dočkat nárůstu sazeb do 6 %.

Domácí koruna se nyní pohybuje v blízkosti 24,40 EURCZK, což představuje poměrně silnou pozici. V případě dalšího masivního posílení hlouběji pod hranici 24 korun za euro by to mohlo výrazně znesnadnit export a v kombinaci s drahými provozními úvěry by to mohlo znamenat pro firmy skutečně velký problém.

Předchozí vlády byly rozpočtově výrazně expanzivní, což byl jeden z důvodů dnešní vysoké inflace. Vláda P. Fialy by měla ve výdajích dupnout na brzdu a maximalizovat úspory. Fiskální střídmost vlády ve výdajích je více než vhodná.

I když bude ČNB bojovat dál s inflací sazbami a případně intervenovat ve prospěch silné koruny, a i když se vláda omezí ve výdajích, s inflací to nemusí významně zahýbat. Hlavním faktorem rostoucích cen je válka na Ukrajině a dokud neskončí a dokud bude ve vzduchu panovat nejistota ohledně dalšího vývoje cen pohonných hmot a energií obecně, budou ceny růst.

Koncem letošního roku se inflace, chtě nechtě, sníží vlivem vysoké srovnávací základny. Už loni v září se průmyslové ceny šplhaly k 10 %, takže se dá čekat, že letošní podzimní ceny v meziročním vyjádření zpomalí svůj růst.