zpět

Průmyslové ceny dál zpomalují

16.6.2023

Domácí průmyslové ceny v květnu meziročně zpomalily růst na 3,6 %, což je nejlepší výsledek od března 2021. Meziměsíčně se dokonce dál zlevňuje. Ceny klesly o 0,8 % a jedná se o čtvrtý pokles v řadě. Ceny v zemědělství poprvé po dvou letech šly dolů o 10,2 % y/y.

Data z ČSÚ jasně dokazují, že inflace je v ČR na ústupu. Ceny v průmyslu sice stále rostou, ale výrazně zpomalují své tempo, což je skvělá zpráva i pro koncové spotřebitele.

V nejbližších měsících se dá čekat, že průmyslové ceny budou dál zpomalovat. Jejich meziroční pokles by mohl reálně přijít už příští měsíc, protože loni ceny kulminovaly právě během léta.

Ceny elektřiny meziročně vzrostly o 19,3 %, potravinářských výrobků o 10,6 % a uhlí o 66,5 %. Levnější jsou zejména ceny ropných produktů.

Spotřebitelské ceny navazují právě na ty průmyslové. Zpomalování tempa růstu cen v průmyslu se s časovým zpožděním přenese také do cen zboží na pultech obchodů, takže zdražování bude dál polevovat i pro koncové zákazníky. Spotřebitelská inflace by se měla letos pohybovat pod 10 %.

Ceny v zemědělství se meziročně snížily o 10,2 % % a ve stavebnictví se meziročně zdražilo o 6,9 %