zpět

Produkce a zpracování sójových bobů významně přispívá k výkonnosti americké ekonomiky

27.10.2023

Spojené státy americké do velké míry těží ze sójového boomu. Odhady ukazují, že v loňském roce tato kdysi alternativní plodina přispěla do americké ekonomiky celkem 124 miliardami dolarů. USA se tak vezou na vlně trendu z posledních let, neboť sója se stává stále častější součástí jídelníčku nejen v Evropě.

Velkého zájmu o sóju si samozřejmě všímají i firmy. Firma Louis Dreyfus proto plánuje v Ohiu postavit úplně nový závod na zpracování sójových bobů. Výstavba tohoto provozu má začít už počátkem roku 2024 a počítá se s tím, že toto zařízení by mělo zvládat ročně zpracovat asi 1,5 milionu tun sójových bobů.

Společnost Lous Dreyfus rovněž uvedla, že ve svém novém provozu v americkém Ohiu bude vyrábět lecitin a jedlý sójový olej. Odhaduje se, že i díky této výstavbě se v USA podpoří celkový rozmach biopaliv. Spojené státy americké by v dalších třech letech měly i díky tomuto projektu zvýšit své kapacity pro zpracování sójových bobů až o 30 procent.

Ačkoliv Spojené státy dlouhodobě kralovaly v oblasti produkce sóji, v posledních letech je na prvním místě vystřídala Čína. Každý rok se po celém světě vyprodukuje asi 300 milionů tun sójových bobů a je možné očekávat, že toto množství se v dalších letech bude i nadále zvyšovat.

Obliba sójových produktů každopádně roste i v České republice. Řadu spotřebitelů ale stále tíží, že cena takových produktů je pro ně stále vysoká. Navíc při pohledu do obchodů v okolních státech je zřejmé, že tam je cena sójových výrobků mnohdy mnohem finančně přívětivější.

Sójové výrobky jsou ale pro spotřebitele atraktivní i z dalších důvodů. Řadí se mezi ně snižování ekologické stopy, četné alergie nebo další potravinové intolerance, které některým spotřebitelům znemožňují užívání tradičnějších výrobků třeba z kravského mléka.

Před pár měsíci se agentura FMCG Gurus pro ProVeg Česko zaobírala ve svém průzkumu tím, jaká je oblíbenost rostlinných alternativ mléka i mléčných výrobků. Výsledky tohoto průzkumu ukázaly, že až 60 procent dotázaných v předchozích dvanácti měsících zvýšilo svou konzumaci těchto produktů. Mezi nejlépe hodnocené se řadily alternativní rostlinná mléka, jogurty nebo margaríny.

Spotřebitele na těchto alternativách zároveň vítají, že je vnímají důvěryhodně a chutně. Velký význam mají i pozitivní ekologické dopady, neboť třeba Organizace pro výživu a zemědělství Spojených národů dlouhodobě upozorňuje na to, že živočišná výroba velmi negativně přispívá k probíhajícím klimatickým změnám. Odpovědná má být za asi 16 procent všech lidmi vyprodukovaných emisí skleníkových plynů. Nejvíce zatěžující je přitom chov dobytka, který stojí asi za 62 procenty takových emisí. Největší dopady má z tohoto pohledu skok chovaný pro maso a mléko.

Rostlinná mléka mají podle odborníků i přívětivější dopady pro půdu a vodu. Sójové mléko společně s tím ovesným vyžaduje nejméně vody.
V českém prostředí se vysoké oblíbenosti těší i některé cukrovinky ze sóji. Mezi ty nejvíce preferované se řadí kupříkladu sójový suk. Za jeho výrobou v České republice stojí kupříkladu společnost Chocoland, která ročně zpracuje asi 3 500 tun sóji, a to jen od pěstitelů z České republiky.