zpět

Proč Robert F. Kennedy Jr. a Donald Trump nesouhlasí s digitální měnou centrální banky v USA?

30.1.2024

Robert F. Kennedy Jr. a Donald Trump vehementne odmietajú vytvorenie Centrálnej Bankovej Digitálnej Mene (CBDC) v Spojených štátoch. Tento odpor je spojený s obavami o potenciálne riziká spojené s CBDC a jeho vplyv na finančnú slobodu. Obe osobnosti zdôrazňujú dôležitosť uchovania hotovosti, pričom prezentujú odlišné dôvody svojho odporu voči CBDC. Výhľad na budúcnosť CBDC v USA je tiež predmetom diskusií.

Svět, kde každá finanční transakce je sledována a kontrolována vládou, je otázkou v srdci kontroverze kolem možného vydání Centrální Banky Digitální Měny (CBDC). Spojených států. A zdá se, že dvě významné postavy, Robert F. Kennedy Jr. a Donald Trump, jsou jednotné ve svém odporu vůči této digitální budoucnosti.

Digitální dolar: Výhody a nevýhody

Co digitální dolar obnáší? Základně by šlo o digitální verzi amerického dolaru vytvořenou centrální bankou Fed. I když je Fed stále ve fázi výzkumu a nerozhodl se žádným konečným způsobem, možné zavedení CBDC vyvolává obavy ohledně soukromí a manipulace.

Obe strany, Kennedy i Trump, mají obavy, že poskytnutí přímého dohledu a viditelnosti vládě do každé transakce by mohlo vést k zneužití a manipulaci finančních dat. Kennedy konkrétně ukazuje na digitální jüan v Číně jako příklad toho, jak CBDC může být použit k sociální kontrole, kdy vláda má moc omezit přístup k finančním prostředkům. Zprávy dokonce naznačují, že čínská iniciativa CBDC souvisí s jejich systémem sociálního kreditu, kde finanční data ovlivňují společenské postavení osoby.

Vzhledem k těmto obavám Kennedy ve video diskusí uvedl: „Jako prezident ukončím snahy o přechod k digitální měně centrální banky. Udělám vše, co bude v mých silách, abych zachoval hotovost jako zákonné platidlo v této zemi a zajistil, že se tomu budeme věnovat navždy.“ I když je Kennedy obezřetný vůči CBDC, podporuje také používání Bitcoinu, zdůrazňujíc jeho potenciál jako ochrana proti inflaci a pohodlnější alternativa k fiat měnám.

Odpor k CBDC z různých perspektiv
Zatímco jak Kennedy, tak Trump odmítají CBDC, jejich motivace se liší. Kennedy vidí potenciální porušení občanských svobod jako své hlavní obavy, zatímco postoj Trumpa se více shoduje s jeho snahou oslovit podporovatele libertariánů.
Trump během jedné z manifestací prohlásil své závazky zabránit federální vládě v centralizované kontrole finančních prostředků Ameriky prostřednictvím CBDC. Stojí za zmínku, že prý dostal rady od Viveka Ramaswamyho, bývalého republikánského vyzyvatele, který sdílí Trumpův odpor vůči CBDC.
Navzdory silnému odporu od Kennedyho a Trumpa je důležité si uvědomit, že Federální rezervy FED ještě nesolidifikovali své plány ohledně CBDC. Vývoj digitálního dolaru je stále ve svých raných fázích, aniž by byl stanovený časový plán pro testování nebo implementaci.

Nicméně Federální rezervy uznává potřebu najít rovnováhu mezi soukromím a bezpečností. Jsou si vědomi, že důležité zúčastněné strany, včetně amerického lidu, musí být zapojeny do rozhodovacího procesu. Bez ohledu na názory prezidentských kandidátů bude každé rozhodnutí týkající se CBDC vyžadovat pečlivé zvážení, aby byly zajištěny nejlepší zájmy národa.

FED si uvědomuje potřebu vzít v úvahu vyvážený přístup mezi soukromím a bezpečností a zapojit do rozhodovacího procesu důležité zúčastněné strany. Zdůrazňuje se, že prezidentský kandidáti, zejména Kennedy, naznačují, že v případě zvolení by se snažili zabránit posunu k digitální měně centrální banky a prosazovali by trvalé zachování hotovosti jako zákonného platidla v zemi.