zpět

Předseda skupiny G20 Indie: Tvorba globálních pravidel pro kryptoměny

3.8.2023

Indie jako současný předseda skupiny G20 učinila důležitý krok při utváření budoucnosti kryptoměn, když vydala připomínku svého předsednictví o kryptoměnách. Cílem tohoto dokumentu je, aby byly návrhy Indie zahrnuty do globálního rámce pro regulaci kryptoměn. Vzhledem k tomu, že Mezinárodní měnový fond (MMF) a Rada pro finanční stabilitu (FSB) pracují na souhrnném dokumentu o globálních pravidlech pro kryptoměny, mohla by indická doporučení v této připomínce sehrát zásadní roli při utváření budoucnosti kryptoměn.

Význam připomínky indického předsednictví

Připomínka předsednictví má nesmírný význam, neboť formálně představuje hlas a doporučení Indie před nadcházející diskusí o globálních krypto regulacích. Souhrnný dokument, který společně vypracovaly MMF a FSB, je netrpělivě očekáván a návrhy Indie v této připomínce by mohly ovlivnit jeho obsah. FSB již v červenci vyzvala k přísnějším pravidlům pro kryptoaktiva a globální stablecoinové dohody jednotlivě, takže tato připomínka má zásadní význam pro obhajobu indického postoje.

Co připomínka odhaluje

Oficiální připomínka zdůrazňuje, že souhrnný dokument se očekává koncem srpna, tedy těsně před summitem lídrů G20. Toto načasování přispívá k očekávání, které dokument provází, a zvyšuje dopad indických doporučení. Indie v připomínce výslovně požaduje zahrnutí akčních bodů, které podporují účinné provádění doporučení FSB a úvah ostatních normotvorných orgánů. Dále zdůrazňuje, že je důležité zabývat se makro finančními důsledky a riziky specifickými pro rozvíjející se trhy a rozvojové ekonomiky.

Globální přístup

Poznámka rovněž zdůrazňuje potřebu komplexní osvětové činnosti s cílem vytvořit povědomí o rizicích spojených s krypto aktivy. Tato osvěta by měla začít v regionech s vyšší mírou přijetí kryptoměn a rozšířit se i na nečlenské země G20. V zájmu koordinace tvorby globálních pravidel pro krypto aktivy poznámka navrhuje svěřit tuto odpovědnost MMF a FSB a zajistit tak společné úsilí a komplexní přístup k regulaci.

Vedoucí postavení Indie ve skupině G20

Zpráva o indické předsednické nótě se poprvé objevila před zasedáním ministrů financí a guvernérů centrálních bank (FMCBG) v Indii, o kterou se podělil Ajay Seth, vysoký úředník indického ministerstva financí. Podrobnosti o nótě sice nebyly zveřejněny, Seth však uvedl, že do ní přispělo více zemí. Tato spolupráce odráží význam kolektivního zvažování a konsensu mezi členy skupiny G20 při utváření budoucí globální regulace v oblasti kryptoměn.

Indie jako současná předsedkyně skupiny G20 činí prostřednictvím své předsednické připomínky významné kroky při tvorbě globálních krypto pravidel. Vzhledem k tomu, že brzy bude zveřejněn souhrnný dokument o globálních krypto regulacích, mohou indická doporučení uvedená v její připomínce utvářet budoucnost kryptoměn. Důrazem na účinné provádění stávajících doporučení, zohledněním specifických rizik pro rozvíjející se trhy a rozvojové ekonomiky a zapojením nečlenských zemí G20, chce Indie podpořit komplexní a inkluzivní přístup ke krypto regulaci.