zpět

Praní špinavých peněz v kryptoměnách kleslo o 30 procent

17.2.2024

Podle zprávy společnosti Chainalysis klesl počet případů praní špinavých peněz v kryptoměnách za poslední rok o 30 %. Pokles lze přičíst faktorům, jako je nižší objem obchodů s kryptoměnami a přizpůsobivost sofistikovaných aktérů hrozeb. Zločinci však stále nacházejí nové způsoby, jak systém zneužít, přičemž oblíbeným místem pro nelegální finanční prostředky se stávají decentralizované finanční platformy (DeFi). Svou roli při odhalování nezákonných aktivit sehrála také transparentnost technologie blockchain. Přestože bylo dosaženo pokroku v omezování praní špinavých peněz v kryptoměnách, je třeba být neustále ostražitý, abychom měli před sofistikovanými zločinci náskok.

V neustále se vyvíjejícím světě kryptoměn nacházejí zločinci stále nové způsoby, jak tento systém zneužít k praní špinavých peněz. Podle nedávné zprávy společnosti Chainalysis však došlo k výraznému poklesu nezákonné činnosti v oblasti kryptoměn, přičemž praní špinavých peněz prostřednictvím kryptoměn se za poslední rok prudce snížilo o 30 %. Tento pokles lze přičíst kombinaci několika faktorů, včetně nižšího objemu obchodování s kryptoměnami a vynalézavosti aktérů hrozeb, jako je Lazarus Group.

Přizpůsobivost sofistikovaných zločinců

Výroční zpráva společnosti Chainalysis o praní špinavých peněz v kryptoměnách odhalila, že v roce 2023 bylo prostřednictvím kryptoměn vypráno 22,2 miliardy dolarů, což představuje výrazný pokles oproti 31,5 miliardy dolarů v předchozím roce. Tento pokles je o to významnější, že je strmější než pokles celkového objemu transakcí. To naznačuje, že při snižování nezákonné činnosti hrály roli i jiné faktory než obecný pokles trhu.

Odhaduje se, že pouze 1 % všech aktivit spojených s praním špinavých peněz se týká kryptoměn, přičemž celková hodnota všech vypraných nezákonných prostředků činí podle společnosti Deloitte ohromující 2 biliony USD ročně. Pokles praní peněz v kryptoměnách však naznačuje, že úsilí o boj proti nezákonným finančním aktivitám má dopad.

Měnící se prostředí praní špinavých peněz

Zpráva společnosti Chainalysis upozorňuje na měnící se prostředí technik praní špinavých peněz. V roce 2023 zločinci stále častěji využívali k praní nelegálních finančních prostředků blockchainové mosty a služby hazardních her. Naopak v předchozím roce se více spoléhali na centralizované burzy a další typy nelegálních služeb.

Zajímavé je, že zpráva také odhaluje, že decentralizované finanční protokoly (DeFi) se staly preferovaným cílem pro nelegální finanční prostředky. Tento trend lze přičíst rostoucí celkové zablokované hodnotě (TVL) DeFi, což z ní činí pro zločince atraktivní možnost. Chainalysis nicméně poznamenává, že díky inherentní transparentnosti je DeFi méně vhodný pro zastírání pohybu finančních prostředků.

Chainalysis uvádí příklady, jak transparentnost technologie blockchain brání trestné činnosti. Například teroristické skupině Hamás byla díky transparentní povaze blockchainu vystopována značná část jejích získaných kryptoměn a její kryptoměnové účty byly uzavřeny. Podobně skupina Lazarus Group, aktér hrozeb se sídlem v Severní Koreji, přizpůsobila své strategie praní špinavých peněz tím, že využila mixéry a cross-chain mosty, aby zamlžila původ ukradených prostředků a vyhnula se odhalení.

Zpráva dochází k závěru, že sofistikovaní zločinci neustále vyvíjejí své strategie a využívají nové kryptoměny. To připomíná, že v pokračujícím boji proti nezákonným finančním aktivitám v krypto prostoru je nezbytná neustálá ostražitost a snaha být o krok napřed.