zpět

Pozvánku do BRICS dostala Argentina nebo Írán

24.8.2023

Skupina rozvíjejících se států BRICS se plánuje v dalších letech solidně rozrůstat. V současné chvíli je součástí tohoto uskupení pět států, nyní se ale lídři zapojených zemí na summitu v jihoafrickém Johannesburgu dohodli, že jich mezi sebe pozvou dalších šest. Rádi by, aby se počátkem příštího roku stala součástí tohoto bloku i Etiopie, Argentina, Írán, Saúdská Arábie a Spojené arabské emiráty. Lídři zúčastněných států zároveň nevyloučili, že v dalších letech bude tato tendence pokračovat.

V dnešní době je součástí hospodářského bloku BRICS Brazílie, Rusko, Indie, Čína a Jihoafrická republika. Možné rozšíření se odehrává v době, kdy se na světové mapě projevuje značná geopolitická polarizace. Je možné, že třeba Peking a Moskva by z BRICS do budoucna chtěly udělat konkurenční protiváhu vůči Západu.

Ve všech aktuálně členských státech BRICS žije asi 40 procent světové populace. Podíl na světovém HDP je z jejich strany zhruba čtvrtinový. Při pohledu do statistik je ale zřejmé, že na světovém obchodu participace současných členských států BRICS prozatím zaostává. Stojí totiž jen zhruba za osmnácti procenty.

V očích odborníků je uskupení BRICS často vnímáno jako alternativa ke skupině vyspělých ekonomik G7. Tam ale ve stejnou chvíli žije jen 10 procent populace a na světovém hrubém domácím produktu se tyto státy podílí 43 procenty, což je v porovnání s BRICS znatelný rozdíl.

Aktuální informace ukazují, že o členství v uskupení BRICS má momentálně zájem asi 40 zemí po celém světě. V praxi jde ale o velmi nesourodou skupinu.

Celkem 22 států ale o členství v BRICS už i formálně požádalo. Ačkoliv se lídři zemí BRICS shodli na aktuálním rozšíření jen během dvou dnů, v praxi o něm debatovali více než poslední rok.

Zajímavostí je, že summitu v Jihoafrické republice se nezúčastnil ruský prezident Vladimir Putin. Před účastí ho opakovaně varovaly i tamní úřady. Hrozilo totiž, že by Putin za své činy na ukrajinském území skončil ve vězení. Pro Rusko je každopádně rozšíření BRICS jednou z cest, jak se může vymanit ze současné ekonomické izolace kvůli probíhající válce na Ukrajině.

Podle dostupných informací se ale zdá, že snaha o rychlení rozšiřování počtu členských států BRICS není mezi všemi členy stejná. Velký zájem na tom má mít kromě Ruska také Čína. Oproti tomu odlišný pohled na tuto problematiku může mít třeba Brazílie, která v některých politicko-ekonomických otázkách drží s tradičními západními státy za jedno.

Hostitelem aktuálního summitu států BRICS se stala Jihoafrická republika, která se dlouhodobě topí v obrovských hospodářských problémech. V čele země se střídá jeden prezident za druhým, zemi sužuje obrovská emigrace vzdělaného obyvatelstva i časté výpadky elektřiny. Ekonomická situace v JAR tak není vůbec dobrá, a i kvůli tomu se zde rapidně zvyšuje kriminalita.

Prezident Jihoafrické republiky Cyril Ramaphosa jakožto hostitel srpnového summitu každopádně během jeho konání veřejně uvedl, že posílení členské základny má posílit celkový vliv i dopad uskupení.