zpět

Pomoc za bilion. Čína představila balíček na podporu tamních developerů.

22.11.2023

Čínská vláda se pustila do řešení realitní krize. Představila několik opatření, které mají tamním developerům pomoci v těžkých dobách. Velkou roli mají hrát banky a tamní vláda si od změn slibuje, že se opět podaří plně nastartovat nemovitostní apetit. Čínský plán se zatím zamlouvá i investorům, neboť akcie klíčových čínských developerů krátce po oznámení reagovaly růstem.

Stavebnictví a realitní sektor se dlouhodobě řadil mezi klíčové pilíře výkonnosti čínské ekonomiky. Při pohledu do aktuální situace je ale patrné, že finanční problémy klíčových developerů jsou tak velké, že by v krajním případě mohly stáhnout do krize celé čínské hospodářství. Čínští politici i úředníci to ví, a proto nově tlačí na bankovní domy, aby se developerům nebály půjčovat.
Čínská vláda sestavila seznam 50 podniků, které mají u tamních bank snadno dosáhnout na nové úvěry. Přesná jména těchto firem ještě nejsou známá, některým zahraničním médiím se ale povedlo získat alespoň kusé informace. Mezi takové podniky by se měly řadit hlavně velké developerské skupiny jako Seazen, Vanke nebo Longfor Group Holdings.

Není ale jasné, jestli se na tento seznam dostaly i klíčové podniky, o kterých se v Evropě mluví především. Sem se řadí kupříkladu Evergrande nebo Country Garden.

Tamní politici informovali i o tom, že čínská centrální vláda poskytne dalších 48 miliard dolarů (více než bilion korun) místním vládám i bankám na podporu developerů. Navíc přislíbili, že v dalších měsících čínské bankovní domy dostanou za tímto účelem ještě dalších 27 miliard dolarů.

Čínská vláda zároveň oznámila, že usnadnit by se mělo i získání hypotéky běžným spotřebitelům, pokud mají zájem o byt soukromého developera. Při aktuálním pohledu do čínského realitního trhu je totiž patrné, že klienti právě těchto podniků, které bojují s finančními problémy, často nakupují za horších podmínek, než kdyby se obrátili třeba na státní developerské firmy. Nově by tak podmínky nákupu měly být pro soukromé i státní čínské developerské společnosti sjednocené.

I díky tomu čínská vláda chce, aby soukromí developeři snadněji dokončili své rozestavěné projekty. Právě nedokončené záměry se totiž staly velkým čínským strašákem. Někteří čínští ekonomové totiž informovali o tom, že tamní developerské skupiny jen za poslední rok odložily nebo přerušily výstavbu více než 20 milionů bytové jednotek. Jeden z odborníků dokonce během září uvedl, že dostupných nemovitostí je v Číně tolik, že by se do nich vešlo dalších 1,4 miliardy lidí.  

Akciový trh vnímá čínský záměr pozitivně a akcie klíčových podniků rostou. Hodnota společnosti Sunac China Holdings během úterý vzrostla o 12 procent a o 11 procent posílily i akcie developera Seazen. Rostou i akcie skupiny Evergrande (o 2 procenta) nebo Country Garden (o 5 procent).
Pro čínský nemovitostní sektor jde o dobrou zprávu. Negativní výsledky čínských developerů totiž dlouhodobě brzdily celý čínský akciový trh. Podle mnohých analýz totiž velcí developeři těžko v posledních dvou letech splácely své nakumulované dluhy a do potíží se dostalo skoro 30 z 50 největších developerských podniků v Číně.