zpět

Polsko dál táhne korunu dolů. A bude hůř…?

8.9.2023

Překvapivé středeční snížení sazeb v Polsku a následné oslabení zlotého s sebou táhne i českou korunu. Oslabení obou měn pokračovalo i ve čtvrtek, kdy důvody nečekaného kroku vysvětloval guvernér polské centrální banky A. Glapinsky.

Koruna včera po boku polského zlotého dále oslabovala. Z úrovní kolem 24,30 EURCZK včera oslabila ke 24,38 EURCZK. Polský zlotý včera dále ztrácel nad hladinu 4,60 EURPLN.

Překvapivý krok polské centrální banky včera okomentoval na tiskové konferenci guvernér Glapinsky. Podle něj se zejména vnější ekonomická situace „rapidně“ zhoršila. Zmínil zejména vývoj v německé ekonomice, znepokojen je i vývojem v Číně. Současně podle něj inflace zpomaluje rychleji, než centrální banka očekávala. Celkově tak tisková konference vyzněla holubičím tónem ze kterého plyne, že další snižování sazeb by mohlo následovat.

Ovšem podle řady ekonomů se jednalo hlavně o politické rozhodnutí – za několik týdnů budou v Polsku volby a tento krok by mohl podpořit vládnoucí stranu Právo a spravedlnost. V Polsku jsou poměrně oblíbené plovoucí hypotéky bez fixace, takže snížení sazeb se okamžité projeví v řadě domácností nižší splátkou hypotéky.

Koruna ale bohužel nenachází podporu ani v domácích datech. Čísla zveřejněná tento týden (průmysl, maloobchod, obchodní bilance) bohužel moc povzbudivá nejsou. A jestliže guvernér Glapinsky včera hovořil o radikální změně v externím prostředí, čímž myslel hlavně Německo, pak samozřejmě na Českou republiku problémy Německa doléhají ještě víc. V neposlední řadě pak ČNB na posledním zasedání zrušila závazek bránit nadměrným výkyvům koruny. A vzhledem k tomu, že českou korunu měly v posledním roce nakoupené velké hedgeové fondy, kombinace výše zmíněných faktorů může spustit masivní výprodeje koruny a její další oslabení.

Jak ale vyplývá z hlasů z ČNB – ta se zatím ke snižování sazeb nechystá. Jak ostatně říká E. Zamrazilová v rozhovor pro Právo: „Ačkoliv už několik měsíců vidíme relativně příznivá čísla o inflaci, není to ještě důvod k tomu, otočit kormidlo měnové politiky.“ Není totiž jisté, zda inflace klesá odezněním nákladových šoků nebo zchlazenou domácí poptávkou.

Více k očekávaným událostem ZDE