zpět

Polská inflace zpomaluje růst

16.3.2022

Podle včerejších čísel polská inflace v únoru zpomalila tempo růstu. Spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 8,5 %, ale v lednu to bylo o 9,4 %. Meziměsíčně ceny dokonce klesly o 0,3 %, což znamená, že došlo oproti lednu ke zlevňování.

Další vývoj cenové hladiny v Polsku je závislý od vývoje války na Ukrajině, ale její výchozí pozice je přeci jen lepší než česká. Zatímco v Polsku ceny meziročně rostou o 8,5 % a zpomalují, v ČR rostou o 11,1 % a zrychlují.

Tato zpráva z Polska přichází v době, kdy zbytek středoevropského regionu, ale i celá Evropa, čelí robustním nárůstům cen, přičemž jejich tempo se všude zvyšuje. Hlavním faktorem, který přispěl ke zbrzdění růstu cen je politika centrální banky Polska (NBP). Ta zvedá sazby podobně jako zbytek centrálních bank ve středoevropském regionu, ale inflaci se jí podařilo alespoň částečně zkrotit.

Polští centrální bankéři naposledy zvedli sazby začátkem března o 0,75 procentního bodu na 3,5 %. Naposledy takto vysokou sazbu měli v Polsku začátkem roku 2013.

Za meziročním zpomalením růstu cenové hladiny v Polsku v únoru stojí především ceny potravin a nealkoholických nápojů. Ty celkově vzrostly o 7,6 %, to ale znamená zpomalení z lednových 9,3 %. Stejná situace je v oblasti nábytku a domácího vybavení jejichž ceny šly nahoru o 9,9 % v lednu ale o 17,2 % a také u vzdělávání, tedy za únor nárůst cen o 5,3 %, ale v lednu o 5,7 %.

Polská ekonomika se potýká s podobnými problémy jako česká. Na trhu práce chybí uchazeči o zaměstnání a jejich počet je výrazně převýšen počtem volných pozic. Maloobchodní tržby jsou ve velmi slušné kondici a podle nejnovějších dat z ledna meziročně rostly o 20 %. Zlotý na inflační data reagoval mírným posílením z 5,21 PLNCZK až k 5,28 PLNCZK během několika málo hodin.