zpět

Pokles ceny XRP Klíčové poznatky

18.9.2023

Kryptoměna XRP, zaznamenala během posledních 24 hodin drobný pokles ceny o 0,37 %. Ke dni 17. září 2023 se XRP obchoduje za 0,4980 USD. Udržuje si značnou tržní kapitalizaci ve výši 26,48 miliardy dolarů, čímž si zajišťuje pozici mezi předními kryptoměnami.

Za posledních 24 hodin dosáhl objem obchodů s XRP 362,60 milionu dolarů, což značí pokračující silný zájem investorů o XRP. Širší trh kryptoměn vykazoval v tomto období smíšené výsledky, přičemž některé hlavní kryptoměny, jako například Bitcoin, rostly, zatímco jiné, včetně XRP, zaznamenaly mírný pokles.

Zkoumání výkonnosti ceny XRP v různých časových rámcích poskytuje další kontext pro nedávný pokles o 0,37 %. V poslední hodině zaznamenala XRP drobný zisk +0,07 %, když se odrazila od svých 24hodinových minim. Nicméně širší pohled odhaluje obecný klesající trend XRP. Za posledních 7 dní XRP klesla o -0,37 % a za poslední měsíc zaznamenala výrazný pokles o -14,89 %.

Pokud však vezmeme v úvahu posledních 6 měsíců, cena XRP stále vzrostla o +30,75 %. Navzdory krátkodobému negativnímu trendu vykazuje XRP z dlouhodobého hlediska solidní výkonnost, což dokládá přirozenou volatilitu trhu s kryptoměnami.

Faktory ovlivňující pokles ceny XRP:

Nedávný pokles ceny XRP lze přičíst kombinaci faktorů ovlivňujících chování obchodníků a investorů, mezi něž patří např:

Širší oslabení trhu s kryptoměnami, pokles hlavních kryptoměn, jako je Bitcoin a Ethereum, během posledních 24 hodin pravděpodobně vyvinul tlak na pokles ceny XRP, vzhledem k její silné korelaci s celkovým krypto-trhem.

Probíhající nejistota ohledně soudního řízení s Komisí pro cenné papíry a burzy (SEC): Přetrvávající nejistota plynoucí ze žaloby SEC, která XRP označuje za neregistrovaný cenný papír, nadále ovlivňuje náladu investorů, takže někteří váhají, zda XRP držet.

Bližší pohled na technické ukazatele naznačuje, že XRP mohla být po nedávnem rastu mírně překoupená. Následný pullback umožnil její technické ukazatele resetovat na neutrálnější úrovně.

Ačkoli se propad může zdát sám o sobě nevýznamný, je pravděpodobně výsledkem kombinace těchto faktorů.

Výhled pro XRP v nadcházejícím roce:

Vzhledem k výše uvedeným údajům a trendům se očekává, že XRP si v příštích 3-6 měsících udrží volatilní a rozptylovou trajektorii, přičemž hlavním motorem cenových pohybů bude vyřešení žaloby SEC. Urovnání by mohlo potenciálně vyvolat prudký růst směrem k hranici 1,00 USD, zatímco negativní řešení by mohlo XRP stlačit zpět na úroveň kolem 0,30 USD, čímž by se přiblížilo svým minimům z roku 2022. Pokud nedojde k výsledku souvisejícímu se soudním sporem, technická analýza naznačuje, že XRP se bude v nejbližší době pravděpodobně obchodovat v rozmezí 0,40 až 0,60 USD.

Při pohledu do roku 2024 se předpokládá, že XRP znovu získá bull-run trend a bude pokračovat v růstové trajektorii. Mezi faktory, které přispívají k tomuto výhledu, patří zvýšené přijetí základní technologie XRP Ledger a dozrávání trhu s kryptoměnami. Rozšiřující se seznam burz, na kterých je XRP kótována, navíc naznačuje pozitivní potenciál pro dlouhodobý růst.

Na základě těchto úvah lze očekávat, že XRP někdy v roce 2024 předběhne své historické maximum kolem 3,30 USD, což představuje narůst o více než 500 % oproti současné úrovni. Ačkoli cesta k dosažení tohoto cíle může být charakterizována volatilitou, technické nastavení v kombinaci s vyřešením nejistot souvisejících se SEC činí tento cíl dosažitelným v příštím roce.

Vyhlídky na cenový vzestup v roce 2023:

XRP zažila pokles ze svých zářijových maxim, ale podařilo se jí udržet nad kritickou úrovní podpory 0,40 USD, což naznačuje, že zájem investorů přetrvává i na nižších cenových úrovních. Vzhledem k robustním základům a reálné využitelnosti této kryptoměny se zdá, že XRP je připravena na cenový odraz v roce 2023.

Katalyzátorem XRP v nadcházejícím roce by mohlo být několik faktorů:

Zlepšení sentimentu po vyřešení žaloby SEC.

Větší rozšíření platebních řešení a finančních produktů založených na XRP.
Rozšiřování burzovních kotací s tím, jak se zlepšuje regulační jasnost.

Technický průlom nad 0,60 USD, který by mohl vyvolat nákupy FOMO (Fear of Missing Out).

Pokud se tyto katalyzátory naplní, XRP by se mohla rychle zotavit nad úroveň 1,00 USD. Klíčovou otázkou je, zda kupci vstoupí do hry, aby využili současných cen, než dojde k výraznější růstu. Dlouhodobým investorům může akumulace XRP během období slabosti přinést významné výnosy, pokud v roce 2023 dojde k bull-runu.