zpět

Podpora v nezaměstnanosti se od roku 2024 změní

23.11.2023

Od nového roku se v České republice změní podpora v nezaměstnanosti. Nově ji lidé bez práce získají hned za první měsíc, a to i přesto, že od svého bývalého zaměstnavatele obdrželi odstupné. Nyní platilo, že pro pobírání podpory v nezaměstnanosti museli žadatelé i několik měsíců čekat. Novela zákona ale systém vyplácení podpory zpřísňuje a zaměřuje se hlavně na opakované čerpání i spekulanty.

Úřady práce tedy budou vyplácet sociální dávku v podobě podpory v nezaměstnanosti už hned po ukončení pracovního poměru. Těžit tak z toho budou mít možnost i ti, kteří si přišli na odbytné, odchodné nebo odstupné.

Přitom nyní to funguje jinak. Uchazeč o zaměstnání, který na odstupné měl nárok, začne čerpat podporu v nezaměstnanosti až ve chvíli, kdy se odstupné či odbytné úplně vyčerpá. Pokud tedy zaměstnanec měl od svého bývalého zaměstnavatele nárok na odstupné ve výši tří měsíčních výdělků, může tuto podporu čerpat až od měsíce čtvrtého.

Současná vláda Petra Fialy ale přišla s tím, že chce do hry vrátit systém, který v České republice platil před rokem 2011. Tehdy jej změnil ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek za TOP 09. Od příštího roku se ale tento systém po třinácti letech opět mění a podpora v nezaměstnanosti tedy bude potřebným náležet už od prvního měsíce.

Jsou ale i další změny. Ruší se kupříkladu kompenzace odstupného, kterou dlouhá léta poskytoval úřad práce uchazečům o zaměstnání ve chvíli, kdy nárok na odstupné existoval, ale zaměstnavatel jej z nějakého důvodu nevyplatil. V praxi se tedy stávalo, že stát místo těchto firem odstupné vyplácel a následně jej komplikovaně vymáhal.

Na druhou stranu platí, že tato kompenzace nedosahovala úrovně 100 procent požadovaného odstupného. Bylo to jen 65 procent průměrného měsíčního čistého výdělku daného zaměstnance.

Také platí, že ještě nyní stát tuto kompenzaci vyplácí po celou dobu, kdy odstupné zaměstnanci náleží. V porovnání s běžnou podporou v nezaměstnanosti ale je třeba uvést, že na rozdíl od ni nemá kompenzace žádný maximální limit. I proto stát v tomto ohledu vyplácel částky, které dosahovaly i na částku převyšující hranici 100 tisíc korun. I kvůli tomu řada lidí kompenzaci v minulých letech zneužívala.

Další velkou změnou od roku 2024 je i prodloužení doby, kdy je možné podporu v nezaměstnanosti znovu čerpat. Aby měla osoba, která se během dvou let opakovaně zaeviduje jako nezaměstnaná, nárok na další podporu, bude muset pracovat po delší období. Nynější podmínka odpracování doby tří nebo šesti měsíců se nově prodlouží na šest nebo devět měsíců.

Už dnes ale platí i další podmínka, která hovoří o tom, že žadatel před zařazením do evidence uchazečů musí mít odpracováno alespoň 12 měsíců. V tomto ohledu ale musí jít o takovou činnost (zaměstnání či jinou výdělečnou činnost), ze které se odvádí sociální pojištění.

Ke změnám v oblasti podpory v nezaměstnanosti se český stát odhodlal mimo jiné pro to, že Česká republika se v kontextu celé Evropské unie řadí mezi státy, kde je míra nezaměstnanosti vůbec skoro nejnižší. Dlouhodobě se pohybuje kolem tříprocentní hranice a řada firem má se sháněním nových pracovníků problémy. Trh práce je přehřáty, a i díky novinkám v oblasti podpory v nezaměstnanosti zde panuje snaha jej alespoň částečně rozproudit.