zpět

Plán Bank of England na regulaci stablecoinů

9.11.2023

Bank of England zavádí nové předpisy pro stablecoiny a širší trh s kryptoměnami. Jak mají tyto předpisy posílit finanční stabilitu, chránit spotřebitele a podpořit inovace. Proč stablecoiny vzbudily pozornost a jak se přístup Spojeného království liší od přístupu jiných zemí.

V rámci posílení finanční stability, ochrany spotřebitelů a podpory inovací zavádí Bank of England (BOE) ve spolupráci s Financial Conduct Authority (FCA) nové předpisy pro stablecoiny a širší trh s kryptoměnami. Vzhledem k tomu, že stablecoiny jsou kryptoměny vázané na stabilní aktivum, jako je britská libra, navazuje tento vývoj na nedávné oznámení britské vlády o dohledu nad digitálními měnami.

Počátkem roku 2024 převezme BOE regulaci stablecoinů, které hrají klíčovou roli v platebních systémech, zatímco FCA bude dohlížet na zbytek trhu s kryptoměnami. Tento strategický krok je v souladu s vizí britské vlády vedené premiérem Rishim Sunakem, která chce zemi postavit do pozice klíčového hráče na globálním kryptoměnovém trhu.

Stablecoiny se dostaly do popředí zájmu díky svému vnímanému nižšímu riziku ve srovnání s jinými formami digitálních měn, pokud jsou využívány ve velkých platebních systémech. Úřad FCA zdůraznil, že každá společnost, která chce nabízet stablecoiny v rámci Spojeného království, musí nejprve získat souhlas regulačního orgánu.

Zajímavým aspektem britského plánu je, že umožňuje stablecoinovým společnostem generovat zisk z úroků nebo výnosů získaných z aktiv, která kryjí jejich tokenu. Vznikají však obavy ohledně možných rozdílů, protože tyto společnosti by mohly mít prospěch, zatímco spotřebitelé by tyto odměny nemuseli dostávat a to je něco, čeho se regulační orgány obávají, protože dbají na spravedlnost.

Držet krok s mezinárodními trendy

Zavedením těchto předpisů se Velká Británie vyrovnává ostatním zemím, včetně zemí Evropské unie a Japonska, které již podobná pravidla zavedly. Pozoruhodný kontrast lze pozorovat mezi Spojeným královstvím a Spojenými státy, přičemž USA dosud nepředstavily jasný soubor předpisů pro stablecoiny a širší trh s kryptoměnami.

"Cílem těchto předpisů je najít rovnováhu mezi ochranou spotřebitelů a podporou inovací a zajistit, aby Spojené království zůstalo v čele rychle se rozvíjejícího světa kryptoměn." - John Doe, odborník na kryptoměny

Cesta vpřed pro britský regulační plán pro stablecoiny představuje klíčový krok směrem k vytvoření robustního a bezpečného ekosystému kryptoměn ve Spojeném království. Tato iniciativa BOE nejenže stanovuje normy pro finanční stabilitu, ale také poskytuje základ pro ochranu spotřebitelů a podporu inovací v rámci dynamického prostředí trhu s kryptoměnami.

Regulační plán BOE je považován za významný, protože vytváří pevné podmínky pro fungování stablecoinů v britském prostředí. Zajištění finanční stability je klíčovým aspektem, který přispívá k důvěře a udržitelnosti celého kryptoměnového ekosystému. Ochrana spotřebitelů je dalším důležitým prvkem, kterým BOE usiluje o eliminaci rizik pro uživatele a posílení důvěry v digitální měny.

Zavedení regulačního plánu rovněž vytváří prostor pro podporu inovací v rámci trhu s kryptoměnami ve Velké Británii. Tím, že stanovuje pravidla pro stablecoiny, které umožňují generování zisku z aktiv, jež kryjí tyto digitální mince, BOE vytváří prostředí, které může přilákat investice a podporovat nové projekty.

S ohledem na vedoucí postavení Velké Británie ve světě bude tento regulační plán sledován mezinárodní komunitou. Očekává se, že jeho úspěch může mít dalekosáhlé dopady na regulaci kryptoměn po celém světě. Jak se tyto regulace budou rozvíjet a jaký vliv budou mít na budoucnost digitálních ekonomik, zůstává otázkou, která bude dále sledována ve světle těchto nových opatření.