zpět

Parita eurodolaru již klepe na dveře

12.7.2022

I v novém týdnu pokračuje americký dolar v posilování, aktuální kotace se nacházejí už jen několik málo bodů nad paritou měnového kurzu. Z Německa a eurozóny dorazí data indexu ekonomického sentimentu ZEW.

Včerejší zpráva o maloobchodních tržbách v České republice za měsíc květen ukázala na slušný propad. Po růstu o 5,7 % v předchozím měsíci zaznamenal český maloobchod v meziročním srovnání pokles na -6,9 %. Česká koruna i navzdory tomu posilovala na hodnotě, a i za asistence ČNB se kurz krátce podíval vůči společné evropské měně pod hranici 24,60 EURCZK. Ostatní měny středoevropského regionu ztrácely pod tíhou sílícího dolaru, polský zlotý se dostal vůči české koruně na rekordně nízké hodnoty 5,115 PLNCZK. Ztráty zaznamenal i maďarský forint, na páru s českou korunou je již pod úrovní 0,060 HUFCZK, vůči euru se vrátil nad 410 EURHUF.

Americký dolar i včera dál získával na hodnotě, vůči euru se sesunul z hodnot okolo 1,0180 EURUSD na dohled několika málo bodů nad paritou měnového kurzu. Euru dnes pravděpodobně nepomůžou ani data ekonomického sentimentu ZEW, analytici počítají s propadem zejména v souvislosti s dodávkami plynu a možnou energetickou krizí. Americké akciové indexy včera uzavíraly ve ztrátě. Pozornost trhů bude mít zítra americká spotřebitelská inflace, trhy většinově počítají s meziročním růstem z 8,6 % na 8,8 %.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova dorazí data o míře nezaměstnanosti za měsíc červen.

Očekávané finanční události v Evropě

V průběhu dopoledne se dozvíme výsledky indexu ekonomického sentimentu ZEW. Predikce analytiků počítají s propadem.

Očekávané finanční události ve světě

USA dnes zůstávají bez zásadnějších dat, pozornost budou mít v ekonomickém kalendáři zejména zítřejší data červnové spotřebitelské inflace.