zpět

Otřesy v Bitcoinu: Prozkoumání faktorů za nedávným poklesem ceny

23.1.2024

Ve zvratném vývoji událostí Bitcoin zažil prudký pokles pod 40 000 USD, což vyvolalo otřesy na trhu s kryptoměnami. Pokles ceny byl připisován prodejům z krachující krypto burzy FTX a vkladům BTC na Coinbase od předního vydavatele BTC ETF Grayscale.

Dne 22. ledna klesl Bitcoin (BTC) téměř o 9 % a obchodoval se kolem 39 700 USD na populárních platformách jako Binance a Coinbase. Jelikož jde o největší kryptoměnu vůbec, pokles ceny Bitcoinu je považován za přímo spojený s odtoky z Grayscale spot Bitcoin ETF, fondu postaveného na dobře zavedeném produktu GBTC společnosti.

S více než 20 miliardami USD spravovanými aktivy GBTC je největším spot BTC ETF ve Spojených státech. Avšak od dovolení Komise pro cenní papíře (Securities and Exchange Commission SEC) pro burzovně obchodované fondy sledující ceny spot Bitcoinu tento fond zaznamenal denní odtoky až 500 milionů USD. V důsledku toho GBTC opustilo přes 2,8 miliardy USD, což snížilo jeho hodnotu.

Navíc, protože tyto ETF jsou podloženy skutečnými Bitcoiny, Grayscale přistoupil k likvidaci a vyplácení BTC na burze. To vedlo Grayscale k vložení značného množství Bitcoinů – 52 227 BTC, abychom byli přesní v hodnotě odhadem 2,2 miliardy USD do účtů Coinbase Prime z jeho úschovných peněženek. Odpovídajícím způsobem jsou bitcoiny GBTC od Grayscale také uloženy na Coinbase.

Významným hráčem, který opustil GBTC, je FTX, nyní zaniklá krypto burza. Pod vedením správce konkursu a generálního ředitele Johna J. Raya III provedlo FTX zařízení transakce prodeje akcií GBTC v hodnotě ohromných 1 miliardy USD.

Ve zvratném vývoji se kryptoměnový hedge fond Alameda Research, přidružený k FTX, dobrovolně stáhl ze soudního sporu proti Grayscale a jeho mateřské společnosti Digital Currency Group. Žaloba obvinila oba ze vnitřního pochybení a snažila se odhalit 9 miliard USD ve prospěch věřitelů FTX.

Přesuneme-li svou pozornost k regulačnímu prostředí, SEC nedávno uznala žádost NASDAQ-u o možnosti spot Bitcoin ETF opcí. Tyto derivátové produkty mohou přitáhnout více kapitálu do Bitcoin ETF, protože umožňují obchodníkům spekulovat o volatilitě aktiva nebo se proti ní chránit.

V době, kdy investoři hledají jasnost v tomto horském terénu, je klíčové zůstat informovaný o nejnovějších událostech v oblasti kryptoměn. Budoucnost Bitcoinu a jeho ETF zůstává nejistá, což z této oblasti činí vzrušující, ale volatilní prostor pro účastníky trhu.

Prudký pokles ceny Bitcoinu pod 40 000 USD byl následkem prodejů z problémové krypto burzy FTX a odtoků z Grayscale spot Bitcoin ETF. S více než 20 miliardami USD spravovanými aktivy GBTC se jedná o největší spot Bitcoin ETF ve Spojených státech, a jeho denní odtoky a likvidace přivedly k výraznému poklesu hodnoty fondu.

FTX, jako významný hráč, opustil GBTC a provedl masivní prodej akcií v hodnotě 1 miliardy USD. Tímto krokem se snažil uspokojit věřitele po krachu burzy. Mezitím kryptoměnový hedge fond Alameda Research stáhl svou žalobu proti Grayscale a Digital Currency Group, což ukazuje na dynamiku v soudních sporech v kryptoměnovém prostředí.

Regulační scéna nabízí další rozměr s uznáním žádosti Nasdaqu o možnosti spot BTC ETF opcí ze strany SEC. Tato rozhodnutí mohou ovlivnit tok kapitálu do Bitcoin ETF prostřednictvím derivátových produktů. V této době nejistoty a hledání jasnosti je klíčové sledovat nejnovější události v kryptoměnovém světě. Budoucnost Bitcoinu a jeho ETF zůstává nejistá, což vytváří vzrušující, ale volatilní prostor pro účastníky trhu.