zpět

Osobnost týdne: Michal Hudeček, Levebee s.r.o.

Michal Hudeček je spoluzakladatel firmy Levebee s.r.o., která vyvíjí aplikaci Včelka. Ta pomáhá dětem získat pevné základy ve vzdělání. Včelka odhalí, kde se děti ztrácejí ve čtení, psaní, matematice a cizích jazycích. Interaktivní cvičení dětem pomáhají zábavnou formou porozumět danému konceptu a následně získané dovednosti zautomatizovat. Včelku si každoročně předplácí přes 500 škol a využilo ji již přes 300 000 studentů. Kromě České republiky firma působí v Polsku, na Slovensku a nově také ve Švédsku, Izraeli a dalších zemích. Celkem aktuálně běží pilotní projekty ve 12 zemích světa.

V Levebee aplikovali všechny dosavadní zkušenosti s výukou nejen dětí se specifickými poruchami učení, ale i těch, kterým výuka z nějakého důvodu utekla. Prostředí aplikace je tak vhodné mimo jiné pro děti s autismem, dyslexií, ADHD, odlišným mateřským jazykem nebo vadami zraku.

Aplikaci zvládnou používat i děti, které ještě neumí číst. Je vhodná také pro učitele, kteří se zapojením technologií do výuky teprve začínají. Včelku lze využít jak pro vysvětlování, tak pro procvičování či vyhodnocování, pomáhá zmapovat mezery v matematice v celé třídě a průběžně sledovat, jak se žákům daří postupně je zaplňovat. Interaktivní cvičení v aplikaci včelka může vyzkoušet každý na počítači, tabletu nebo telefonu a to zcela zdarma. 

Jaké byly vaše začátky v podnikání a co byste v dnešní době doporučili těm, kteří si chtějí také splnit své podnikatelské sny?

Já osobně jsem s podnikáním začínal již v 15 letech. Internet teprve začínal a nebylo moc lidí, kteří by uměli vytvářet webové stránky. To mi umožnilo už takto brzy programovat a prodávat weby různým vinařským firmám nebo školám v okolí Strážnice, odkud pocházím. Postupně jsem začal vytvářet na zakázku i e-shopy, CRM systémy a různé další webové i Windows aplikace.

Skutečnou firmu se zaměstnanci jsem založil až po vysoké škole. Opět se věnovala různým internetovým projektům, ale tentokrát už ve větší škále a místo jednorázových zakázek jsme se věnovali tvorbě digitálních produktů. Řešili jsme například nástroje pro analýzu a správu sociálních sítí, software pro IoT systémy a později i vzdělávací aplikace. Spousta projektů samozřejmě z různých důvodů nevyšla, ale rozhodně to bylo dobrá škola. Vždycky jsme si z toho odnesli poučení, na které jsme si příště dali pozor, a zase jsme se díky tomu dostali o kus dál než minule.

Na první pohled by se mohlo zdát, že dnes není možné začít takto punkově. Laťka je mnohem výš. Na druhou stranu ale existuje mnohem více nástrojů a vzdělávacích zdrojů, díky kterým lze profesionálního výsledku dosáhnout výrazně jednodušeji než tehdy.

V mém případě zafungovala dobře kombinace dvou různých oborů. Studoval jsem počítačově zaměřenou střední školu, takže jsem si měl možnost vyzkoušet téměř vše, co se digitálně v té době dalo dělat od vývoje aplikací, přes 3D modelování až po programování robotů. Jako vysokou školu jsem zvolil VŠE se zaměřením na marketing. Dalo mi to díky tomu možnost propojovat technický a obchodní svět, z čehož těžím dodnes. Skvělých programátorů i skvělých marketérů je spousta a je těžké být mezi nejlepšími. Lidí, kteří dostatečně do hloubky rozumí obojímu, je ale málo. Kombinaci dvou zajímavých oborů tak vzniká konkurenční výhoda, která se dá v podnikání využít. To určitě můžu doporučit.

Co Vás na vaší práci baví nejvíc?

Nedávno jsem zahlédl na Twitteru frázi „pracovat s chytrými lidmi na důležitých věcech“. Ta myslím přesně vystihuje, proč mě práce na Včelce naplňuje. Baví mě propojovat vědecký výzkum o pedagogice se softwarovým vývojem a marketingem. Mám skvělé kolegy, kteří ze své povahy rádi dělají věci dobře. Máme společně radost z příběhů dětí, které se díky Včelce přestaly ztrácet ve čtení, psaní nebo počítání a zažily konečně také pocit úspěchu.

Jak na vás dopadá inflace, se kterou se Česká republika momentálně potýká?

S inflací samozřejmě bojujeme jako všechny ostatní firmy i lidé. Byli jsme donucení zdražit v době, kdy naopak lidé šetří. Vzdělání je často jedna z prvních položek, kterou rodiče škrtají. I přesto se nám podařilo loni zrychlit růst. Je to hlavně díky matematice, kterou jsme v září do aplikace přidali.

Vzhledem k dlouhodobé nízké nezaměstnanosti v ČR se firmy neustále potýkají s nedostatkem kvalitních lidí. Trh práce je vyčerpaný, co děláte, abyste získali kvalitní nové kolegy, a udrželi spolehlivé stávající zaměstnance?

Hodně se nám uvolnili ruce zrušením kanceláře a kompletním přechodem na práci na dálku. Mohli jsme tak díky tomu najít šikovné lidi i mimo Prahu. Snažíme se vnímat u každého člověka, co potřebuje, aby se mu dobře pracovalo, a když to jen trochu jde, tak to také zajistit. Pracujeme hodně asynchronně, přes předem nahraná videa. Online schůzky samozřejmě máme také, ale vždy jen v případě, když mají přínos pro všechny zúčastněné. Kolegyně a kolegové tak mají většinu času klid na práci a poměrně velkou volnost. Všichni v týmu také chápou, že se učíme a společně zjišťujeme, co funguje a co ne. To nám umožňuje být naprosto otevření a přicházet s novými nápady. Je nás na plný úvazek 7, takže se to v tomto počtu dá udržet.

Kde spatřujete největší výhody českých firem? V čem za zbytkem světa pokulháváme a co je naopak naší rozdílovou kvalitou?

U českých firem určitě vidím velkou schopnost přicházet se skvělými produkty po technické i zákaznické stránce. Co pokulhává, jsou obchodní zkušenosti, hlavně na mezinárodním poli. Vidím ale v poslední době velké zlepšení. První vlna úspěšných mezinárodních startupů umožnila českým lidem získat know-how. Jejich zaměstnanci díky tomu zakládají nové firmy a často ještě úspěšnější. Mám skvělou zkušenost i se samotnými zakladateli, kteří rádi pomáhají a radí novým podnikatelům jak na to. Vybudování celého prostředí jen nějakou dobu trvá, chce to tedy trpělivost.

Když potřebujete dobít „baterky“, najít novou inspiraci nebo se jen zrelaxovat a pobavit, jaký je váš recept?

S manželkou rádi cestujeme, prozkoumáváme hezká místa a gastronomii. To mi vždycky vyčistí hlavu. Kromě toho mě baví procházet Prahu a okolní přírodu. Poslouchám při tom různé podcasty, články nebo si sepisuju nové nápady. Z nějakých důvodů mi to jde při chození líp.