zpět

Osobnost týdne: Kristýna Lafková, kavárna U kočičích tlapek

V kavárně U kočičích tlapek potkáte nejen majitelku Kristýnu Lafkovou, ale také jedenáct stálých kavárenských koček, pro které se toto místo stalo novým domovem. U kočičích tlapek se může každý návštěvník setkat s felinoterapií, podpůrnou terapií, která se využívá při onemocněních těla a duše. Kočky dokážou svou přítomností snížit krevní tlak a tepovou frekvenci, což blahodárně působí na srdce. Svým vrněním odbourávají z lidí stres, zbavují depresí a bolesti a naopak vyvolávají příjemné pocity radosti a klidu, které v současné době tolik postrádáme.

Při pití kávy U kočičích tlapek vám jednoduše vrní kočka v klíně. Můžete kočky hladit, hrát si s nimi nebo je jen pozorovat. Kristýna Lafková si otevřením relaxační kavárny splnila sen. Ta se stala oblíbeným místem nejen milovníků dobré kávy, ale také milovníků zvířat.

Jaká úskalí přináší neobvyklý obor v podnikání, a jak se odráží současná inflační vlna na provozu kočičí kavárny, nám odpověděla sama majitelka.

Jaké byly vaše začátky v podnikání a co byste v dnešní době doporučili těm, kteří si chtějí také splnit své podnikatelské sny?

Myslím, že všechny začátky jsou těžké a to nejen v gastronomii. Můj typ podnikání není v ČR zatím příliš rozšířen, to na začátku znamenalo složitější získávání informací. Postupně se mi však podařilo dojít k cíli a všechny překážky zvládnout. Určitě bych každému, kdo chce začít podnikat, řekla, ať do toho jde naplno. Každý si však musí uvědomit, že budovat něco vlastního stojí spoustu úsilí, času a peněz. Výsledek ale stojí za to. Teď nemyslím ten finanční, ale to, že děláte něco, co Vás skutečně baví a naplňuje.

Jak na vás dopadá inflace, se kterou se Česká republika momentálně potýká?

Bohužel s tím se teď potýkáme všichni. Všechno a všude se zdražuje. Většinu produktů, které prodáváme, si vyrábíme sami, tím ušetříme podstatnou část peněz. Nejsme závislí na externích dodavatelích, což nám do velké míry rozšiřuje manévrovací prostor s cenou. I tak, ale ceny energií, pohonných hmot a zboží rostou skutečně každým dnem. Je to nekonečný kolotoč – zvyšují se náklady – zvyšujeme ceny produktů, ale zatím se snažíme výrazně nezdražovat. Pevně však věřím, že zákazníci si k nám i tak cestu najdou.

Extra náklad v našem případě je péče o kočky samotné, a zdaleka nejde jen o krmivo. Podstatná část výdajů padne také na veterinární ošetření a spoustu dalších věcí s tím spojené. Ceny rostou i u zvířecích lékařů, ale tam to nemáme úplně do čeho promítnout.

Jak se snažíte udržet a získat nové zákazníky?

Snažíme se samozřejmě vytvářet sezonní menu a produkty. Přichází podzim, takže to bude hodně o dýni a perníku. Pořádáme nejrůznější charitativní akce přímo v prostorách kavárny. Snažíme se aktivně pomáhat kočkám v nouzi, které vezmeme z ulice, poskytneme jim péči a následně jim hledáme domov. I tím získáváme nové zákazníky, protože lidé chtějí přirozeně pomáhat, ale často nemají prostory nebo čas. Vědí, že když přijdou utratit nějaké peníze k nám, přispívají zároveň na dobrou věc, a to je skvělé. Naprosto klíčová je v dnešní době aktivita na sociálních sítích. Pro nás je nejlepší komunikační kanál Facebook a Instagram, kde pořádáme soutěže a ankety. Výborně nám funguje i osobní doporučení.

Vzhledem k dlouhodobé nízké nezaměstnanosti v ČR se firmy neustále potýkají s nedostatkem kvalitních lidí. Trh práce je vyčerpaný, co děláte, abyste získali kvalitní nové kolegy, a udrželi spolehlivé stávající zaměstnance?

Jsme rodinná kavárna, proto když přijímáme nové kolegy, je pro nás klíčové, aby se tu i noví členové cítili dobře. To se totiž odráží i na jejich efektivitě a celkovém přístupu k práci. Nové členy do týmu vybíráme opravdu pečlivě. Vzhledem k tomu, že je v kavárně jedenáct kočičích parťáků, je láska ke zvířatům základem. Snažíme se pro zaměstnance vytvářet příjemné pracovní prostředí s určitou flexibilní pracovní dobou – tedy vše je na domluvě.

Kde spatřujete největší výhody českých firem? V čem za zbytkem světa pokulháváme a co je naopak naší rozdílovou kvalitou?

Rozhodně je to vynalézavost, a když už se do něčeho pustíme, je to kvalitní a dělané s láskou, na tom se však vždy podepisuje i cena. Myslím, že pokulháváme s technikou a způsoby výroby, které jsou zastaralejší než jinde ve světě, ale není to nic, s čím by se zlaté české ručičky nedokázaly vypořádat.

Když potřebujete dobít „baterky“, najít novou inspiraci nebo se jen zrelaxovat a pobavit, jaký je váš recept?

To je rozhodně příroda a čas strávený s rodinou nebo se sebou samým. Člověk, který pracuje neustále s lidmi, potřebuje čas od času být sám, utřídit si myšlenky, přehodnotit priority. Neustále se za něčím ženeme, občas musíme zpomalit, zastavit, nadechnout se a začít znovu.

Co by každý člověk měl podle vás alespoň jednou za život udělat? (Jakou knihu si určitě přečíst, jaké místo na světě navštívit, co zajímavého prožít?)

Tohle je vlastně strašně těžká otázka :D Každý jsme úplně jiný, na každého z nás většinou knihy, zážitky a místa působí trochu jinak. Možná je to trochu klišé, ale každý by si měl přečíst knihu Malý princ – z mého pohledu je to malá kniha plná mouder. Myslím, že každý bychom si měli alespoň na malou chvíli sáhnout na svoje tzv. osobní dno, abychom si následně opravdu vážili toho, že žijeme a toho, co máme. Člověk by měl být vděčný a pokorný.