zpět

Osobnost týdne: Simona Štěpánková, Pes nejvěrnější přítel z.s.

Vlivem zvyšování cen, je stále složitější pro majitele spolků a útulků udržet jejich činnost, proto je důležité připomenout si, jak významná jejich funkce je. Paní Štěpánková je zakladatelkou spolku „Pes nejvěrnější přítel z.s.“, který se stará o týrané, nechtěné, nebo staré a nemocné pejsky. Pes provází člověka přes 14 000 let a ne nadarmo se říká, že je nejlepší přítel člověka. Občas pejsci, někdy i jako lidé, potřebují pomoc. Chtějí mít teplo domova, dostatečně krmiva i lásku, kterou si zaslouží. Pes nejvěrnější přítel z.s. je čistě nezisková organizace a je závislá na příjmech dárců.

Přispět však může každý z nás. Veškeré výtěžky z internetového „obchůdku“ spolku a finančních darů na transparentní účet spolku, totiž zajišťují nejen bezproblémový chod útulku, ale i zázemí pro pejsky, kteří to v životě neměli jednoduché. 

V březnu 2015 jsem založila spolek Pes nejvěrnější přítel z.s. na pomoc psům v nouzi. Spolek je registrovaný útulek, který funguje na bázi dočasných péčí po celé ČR. Přijímáme pejsky nechtěné, týrané, odložené nebo staré a nemocné, o které už se nikdo nechce starat. Někteří pejsci u nás již zůstávají doživotně a my se jim snažíme zpříjemnit poslední dny jejich života. Od založení spolku jsme již pomohli téměř 1300 pejskům k lepšímu životu, jaký si zaslouží každé zvířátko. Jedná se o dobrovolnou činnost a je velmi těžké sehnat lidi, kteří jsou ochotni věnovat svůj volný čas záchraně pejskům. Spolek nedostává žádné dotace, je odkázaný na dobrovolné finanční dary dárců.

Jakým způsobem se váš spolek vypořádává s růstem cen? Popřípadě, jaký dopad má inflace na vaši firmu či zachráněné pejsky?

I když fungujeme jako firma, podnikáním bych to nenazvala. My nevytváříme zisk, máme jen příjmy a výdaje. Ziskem jsou pro nás zachráněná zvířata. Ale samozřejmě i naši činnost aktuální růst cen a inflace zasáhla. Zdražily se ceny krmiv, léčiv i veterinárních úkonů.

Je něco, co Vás v poslední době pozitivně překvapilo?

Je to asi míra solidarity lidí. My jsme závislí jen na příspěvcích dárců a lidé i v této době dokážou pomoct. Jak finančně, tak i materiálně.

Jaký je cíl a sen spolku „Pes nejvěrnější přítel“?

Našim snem je, abychom měli co nejméně práce, tedy co nejméně týraných, zanedbaných a opuštěných zvířat. Realita je bohužel spíše opačná, práce máme čím dál více. Pro rozvoj našeho spolku bychom uvítali více spolehlivých dobrovolníků.

Co byste vzkázala lidem, kteří přemýšlí o pejskovi?

Nekupuj, adoptuj :)

Máte ve spolku nějaký rituál?

Rituál asi nemáme. Ale pravidlem se stává, že lidé žádají o pomoc s umístěním pejsků nejčastěji ve večerních hodinách a o víkendu. Náš soukromý život ustoupil do pozadí.

Pokud máte zájem o více informací. Navštivte stránku spolku ZDE