zpět

Obchodní bilance Evropské unie se konečně vrátila do přebytku, ukazují aktuální data

30.8.2023

Po šesti čtvrtletích se do mírného přebytku vrátila obchodní bilance Evropské unie. Vychází to z aktuálních údajů, které před pár dny zveřejnil server Eurostat. Statistici uvedli, že ve druhém letošním čtvrtletí se přebytek obchodní bilance Evropské unie vyšplhal na hranici 1 miliardy euro, což je v přepočtu zhruba 25 miliard korun.

Za motor aktuální obchodní bilance Evropské unie je možné podle dostupných dat považovat prodej strojů, vozidel, chemikálií i potravin. Nárůst prodejů v těchto kategoriích dokázal kompenzovat stále vysoké nákupy energetických komodit, mezi které se v uplynulých měsících řadily zejména ropa a plyn.

Evropská unie i z pohledu obchodní bilance doplácí na vysoké ceny komodit, které se na trzích staly novým fenoménem po vypuknutí ruské války na Ukrajině a po uvalení protiruských sankcí ze strany západních zemí.

Ještě ve třetím čtvrtletí loňského roku vykázala obchodní bilance Evropské unie deficit ve výši 155 miliard euro, což bylo nejvýše od roku 2019. V případě pohledu do historie šlo o největší částku vůbec. Následně se ale obchodní bilance začala pomalu stabilizovat. Volatilita na finančních trzích se snížila a s tím se zredukovaly i spekulace. Velkou měrou se na tom podepsal hlavně energetický trh, který se po uplynutí zimních měsíců v podstatě drží na podobných cenových úrovních.

Mezinárodní energetická agentura kupříkladu uvádí, že jen v loňském roce zaplatila celá Evropská unie za nákup plynu neuvěřitelných 400 miliard euro. Takováto vysoká suma souvisí zejména s nahrazením ruských dodávek. Ty se totiž dlouhá léta před tím vyznačovala poměrně solidní cenou, z čehož mohly evropské státy hospodářsky profitovat. Taková doba ale nejspíš na několik příštích let skončila, jak plyne zejména z vyjádření nejvyšších evropských funkcionářů.

Obchodní bilance je částí běžného účtu platební bilance. Má zobrazovat rozdíl mezi vývozem a dovozem zboží z a do zahraničí.  Někteří odborníci říkají, že stav obchodní bilance dané země klíčově popisuje zdraví ekonomiky. Na druhou stranu ale opomíjí další důležité faktory, mezi které se řadí třeba produktivita práce, míra nezaměstnanosti či zaměstnanosti.

Obrovský deficit obchodní bilance už od sedmdesátých let kupříkladu vykazují Spojené státy americké, a i tak se této ekonomice dlouhodobě solidně hospodářsky daří. Třeba v dubnu letošního roku se americký deficit obchodní bilance dostal až na úroveň 74,6 miliard dolarů. Během pandemie nemoci covid-19 se dostal dokonce i nad hranici 100 miliard dolarů.

Dá se tak říct, že schodek zahraničního obchodu je pro Spojené státy jakýmsi chronickým jevem. Dovoz převyšuje vývoz už prakticky od sedmdesátých let minulého století. Schodek však musí americká ekonomika určitým způsobem financovat, a to zahraničními úvěry.

Tamní kapitálové trhy však jsou atraktivní i z toho důvodu, že americký dolar je v očích většiny investorů považován za hlavní světovou rezervní měnu. Mezi největší americké věřitele se dlouhodobě řadí Japonsko a Čína, které vlastní nejvíce amerických dluhopisů hned po tamním FEDu.