zpět

Nový model umělé inteligence společnosti Meta pro bezproblémový překlad

24.8.2023

Jazykové bariéry jsou již dlouho překážkou v efektivní komunikaci, která nám brání navázat kontakt s lidmi z různých kultur a prostředí. Nedávné oznámení společnosti Meta Platforms Inc (NASDAQ: META) však přináší skvělé zprávy pro globální komunikaci.

Společnost Meta představila průlomový model poháněný umělou inteligencí s názvem SeamlessM4T, který umožňuje bezproblémový překlad řeči a textu ve 100 jazycích. Tento vícejazyčný model "vše v jednom" provádí převod řeči na text, převod řeči na řeč, převod textu na řeč a převod textu na text, čímž revolučně mění způsob interakce a komunikace.

"Dnes představujeme SeamlessM4T: první mnohojazyční multimodální překladový model s umělou inteligencí typu vše v jednom. Tento jediný model dokáže provádět překlady z řeči na text, z řeči na řeč, z textu na řeč a z textu na text až pro 100 jazyků v závislosti na úkolu," oznámila společnost Meta na Twitteru.

Ještě pozoruhodnější je, že SeamlessM4T podporuje přepínání jazyků za chodu. To znamená, že může vyhovět populaci, která přirozeně mísí jazyky ve své každodenní řeči, a otevírá tak svět možností efektivní komunikace.

Prolomení jazykových bariér díky inovativním řešením společnosti Meta

SeamlessM4T je jen nejnovějším přírůstkem do portfolia pokroků společnosti Meta v oblasti jazykového překladu. Již dříve společnost uvedla na trh model umělé inteligence No Language Left Behind (NLLB), který umožňuje přímé překlady mezi 200 jazyky, a to zcela zdarma. Tato iniciativa umožňuje uživatelům přistupovat k webovému obsahu v jejich rodném jazyce a komunikovat s kýmkoli a kdekoli.

Závazek společnosti Meta překonávat jazykové bariéry přesahuje rámec psaných jazyků. Univerzální překladač řeči, projekt vyvinutý společností Meta, se zaměřuje na nespisovné jazyky, jako je hokkien, který je v čínské diaspoře hojně rozšířeným jazykem. Vzhledem k tomu, že více než 40 % žijících jazyků je převážně ústních a chybí jim standardizovaný systém psaní, otevírá inovativní řešení společnosti Meta možnosti i pro další nespisovné jazyky.

Začátkem letošního roku společnost Meta také představila model Massively Multilingual Speech, který podporuje automatické rozpoznávání řeči (ASR) a syntézu textu na řeč (TTS) ve více než 1 100 jazycích a identifikaci jazyka (LID) ve více než 4 000 jazycích. Tyto pokroky dokazují trvalý závazek společnosti Meta posilovat globální komunikaci.

Revoluce umělé inteligence v překladu

AI po celém světě způsobila revoluci v překladatelském průmyslu, odstranila jazykové bariéry a usnadnila komunikaci jako nikdy předtím. Překladatelské nástroje AI, poháněné neuronovými sítěmi, dokážou v datech odhalit vzory a přesně překládat text mezi jazyky.
Populární překladatelské nástroje AI, jako jsou Google Translate, Microsoft Translator, DeepL, Systran, Trados Enterprise, Sonix a Alexa Translations, se staly nezbytnými pro překlenutí jazykových propastí. Tyto nástroje poskytují rychlé, velkoobjemové překlady, které jsou stále přesnější a umožňují lidem hovořícím různými jazyky efektivně komunikovat.

S dalším vývojem technologie umělé inteligence můžeme očekávat ještě výraznější pokrok v oblasti překladů. Personalizované překlady přizpůsobené individuálním potřebám se mohou v budoucnu stát normou. Podle prognóz odvětví se očekává, že velikost celosvětového trhu se strojovým překladem dosáhne do roku 2030 téměř 4,1 miliardy dolarů, což poukazuje na rostoucí poptávku po jazykových překladech řízených umělou inteligencí.
Řešení SeamlessM4T společnosti Meta má nově definovat globální komunikaci a odstranit jazykové bariéry a podpořit porozumění a propojení napříč kulturami. Díky svému inovativnímu přístupu a závazku k inkluzivním řešením nás Meta žene směrem ke světu, kde jazyk již není bariérou, ale mostem, který nás všechny spojuje.