zpět

Nový guvernér a inflace opět na vzestupu

11.5.2022

Spotřebitelská inflace v České republice ani v dubnu nepolevila. V dopoledních hodinách by mělo proběhnout jmenování nového guvernéra ČNB.

Český statistický úřad včera zveřejnil nová data indexu spotřebitelských cen za duben. Ta ukázala na další výrazný růst nad většinové očekávání trhu. V meziročním vyjádření inflace vyšplhala již na 14,2 % z předchozích 12,7 %, přičemž trhy předpokládaly růst pouze na 13,2 %. Z Německa a celé eurozóny včera dorazil také index ekonomického sentimentu ZEW, který i přes stále negativní hodnoty zaznamenal mírné zlepšení oproti predikcím analytiků. Česká koruna se vůči euru včera na začátku dne obchodovala na hranici 24,90, zisky však v průběhu dne vrátila a aktuální kotace se pohybují okolo 25,00 EURCZK. Podobné oslabení nastalo i na páru s americkým dolarem, kde koruna ztratila přes 15 haléřů a vrátila se nad 23,70 USDCZK.

Pro tuzemskou měnu bude dnes hlavní událostí jmenování nového guvernéra České národní banky. Dle stále zatím neověřených informací se již několik dní v médiích spekuluje, že by měl prezident jmenovat Aleše Michla. Vzhledem k tomu, že Aleš Michl patří spolu s Oldřichem Dědkem k holubičímu křídlu bankovní rady, kdy dlouhodobě vystupují proti zvyšování úrokových sazeb, mohlo by to znamenat předzvěst odklonu měnové politiky ČNB od současného trendu zvyšování sazeb.

Globální trhy dnes budou sledovat zejména nová data indexu spotřebitelských cen ze Spojených států. Trhy dle předběžných odhadů počítají se zpomalením inflace na 8,1 % v meziročním vyjádření. Na hlavním měnovém páru s eurem včera americký dolar lehce posiloval, aktuální kurz se pohybuje mezi 1,0540 až 1,0550 EURUSD. Akciové indexy i výnosy amerických dluhopisů včera ztrácely, naopak ropa se dostala zpátky nad stodolarovou hranici za barel.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Kromě události jmenování nového guvernéra ČNB dnes region střední Evropy žádné zajímavé zprávy nenabídne.

Očekávané finanční události v Evropě

Eurozóna pro dnešek zůstává také bez zásadnějších dat. Pouze v průběhu dne vystoupí se svými komentáři někteří členové ECB spolu s prezidentkou Christine Lagarde.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených států dorazí nová čísla indexu spotřebitelských cen za měsíc duben. Analytici očekávají zpomalení inflace v meziročním vyjádření z 8,5 % na 8,1 %.