zpět

NFP opět ukazuje sílu amerického trhu práce

2.12.2022

Americká ekonomika přidala v listopadu 263 tisíc nových míst, nezaměstnanost zůstala beze změny. Americký dolar v návaznosti na příchozí data okamžitě posiluje.

Aktuální zpráva o zaměstnanosti před posledním letošním zasedáním Fedu ukázala, že v listopadu přibylo ve Spojených státech 263 tisíc nových pracovních míst, přičemž nezaměstnanost zůstala stabilní na úrovni 3,7 %. Zpráva rovněž ukazuje na rostoucí hodnotu hodinových výdělků, která se dostala na úroveň 5,1 % meziročně. Tržní prognózy před dnešním zveřejněním listopadového NFP reportu předpokládaly vznik pouhých 200 tisíc nových míst, výsledek tak výrazně předčil tržní očekávání.

Zdá se, že výsledek reportu vykázal silnější data, než se očekávalo, což může přidat na obavách, že by Fed mohl zůstat v důraznějším nastavení při zvyšování úrokových sazeb. Všeobecně se očekává, že Fed na svém zasedání 14. prosince zvýší hladinu úrokových sazeb o 50 bazických bodů. Ekonomové pak většinově očekávají, že vrchol sazeb amerického Fedu dosáhne v příštím roce 5% úrovně, i přes to, že středeční komentáře guvernéra Powella daly trhům jistou naději na dřívější obrat dolarových sazeb. Eurodolar se během celého pátku obchodoval v nezvykle úzkém pásmu 1,0530 až 1,0540 EURUSD, po zveřejnění reportu americká měna okamžitě posiluje pod 1,0450 EURUSD.