zpět

Nevysvětlené bohatství: Kanadská akce proti spoluzakladateli burzy QuadrigaCX

28.3.2024

Ředitel konfiskace majetku v kanadské provincii Britská Kolumbie vydal nařízení o nevysvětleném bohatství, aby zabavil hotovost, 45 zlatých ingotů a luxusní předměty nalezené v trezoru spojeném se spoluzakladatelem burzy kryptoměn QuadrigaCX.

Nevysvětlené nařízení o bohatství je druh soudního nařízení, které nutilo osobu vysvětlit, jak získala svůj majetek. Mike Farnworth, ministr veřejné bezpečnosti a solicitor generál provincie, uvedl ve prohlášení:

„Tímto krokem opět ukazujeme, že zločinci budou muset dokázat, že jejich aktiva jsou výsledkem zákonné činnosti a ne finančního zločinu. Mezinárodní zločinecké činy Quadriga Coin Exchange (Quadriga CX) vedly k tomu, že tisíce lidí přišly o své životní úspory.“

QuadrigaCX, kdysi největší burza kryptoměn v Kanadě, se v únoru 2019 ocitla v insolvenci, krátce poté, co její spoluzakladatel Gerald Cotten zemřel v Indii, odnesl s sebou soukromé klíče k offline úložným systémům QuadrigaCX do hrobu.

Podle dokumentů předložených Nejvyššímu soudu Britské Kolumbie jsou majetky údajně výsledkem zločinných aktivit spojených s Michaelem Patrynem, spoluzakladatelem Quadriga Coin Exchange, a Gerladem Cottonem. Nařízení umožnilo zabavení trezoru v CIBC Bank spolu s účtem.

Občanská konfiskace existuje v Britské Kolumbii od roku 2006, umožňuje provincii zabavit majetek bez obvinění z trestného činu.
Ve trezoru bylo 250 200 kanadských dolarů (184 250 USD) hotovosti, zlaté ingoty, dva hodinky Rolex, hodinky Chanel J12 Black Diamond a další šperky.
Kromě toho trezor obsahoval pistoli Ruger 1911 ráže 45 s náboji a doklady totožnosti nesoucí jména Omar Dhanani a Omar Patryn.

Nařízení tvrdí, že Patryn hrál významnou roli v činnosti QuadrigaCX, včetně zpronevěry finančních prostředků a kryptoměn zákazníků, což ospravedlňuje zabavení majetku.

Po zabavení následuje další postup, kterým je vyžádat odpověď od Patryna na vysvětlení svého bohatství.

Po pádu QuadrigaCX se Patryn pustil do nového podnikání v decentralizovaných financích, podílející se na různých protokolech jako Wonderland a UwU Lend, používaje pseudonym „Sifu“.

Michael Patryn byl dříve znám jako Omar Dhanani před dvěma změnami jména v letech 2003 a 2008. Byl odsouzen za různé finanční zločiny ve Spojených státech.

Po pádu burzy QuadrigaCX se Patryn pustil do nového podnikání v oblasti decentralizovaných financí, kde se podílel na různých protokolech, jako je známy Wonderland a UwU Lend, pod pseudonymem "Sifu". Tato nová aktivita ho dále přivedla do středu pozornosti a vyvolala další otázky ohledně jeho finančních transakcí a aktivit.

V minulosti byl Michael Patryn známý pod jmény Omar Dhanani a Omar Patryn. Jeho předchozí zapojení do finančních zločinů ve Spojených státech a jeho úzká spojitost s problematickými událostmi kolem burzy QuadrigaCX podtrhují vážnost situace a nutnost prověření jeho finančních prostředků.

Následující kroky zahrnují důkladné šetření, které má identifikovat původ veškerého zabaveného majetku a zjistit, zda je spojen s nezákonnými činnostmi. Tato opatření ukazují odhodlání kanadských úřadů v boji proti organizované finanční kriminalitě a ochraně zájmů občanů, kteří utrpěli ztrátu svých prostředků v důsledku činnosti burzy QuadrigaCX.

Dále je nezbytné zajistit, aby postihy za jakékoli zjištěné nezákonné činy byly odpovídající a spravedlivé. Tento případ je důležitým příkladem úsilí o spravedlnost a transparentnost v oblasti finančních služeb a kryptoměn.