zpět

Nemovitostní trh v Německu má problémy, výstavba zaostává za plány

7.11.2023

Problémy na trhu s nemovitostmi začínají pociťovat i v sousedním Německu. Data Eurostatu ukazují, že počet stavebních povolení pro novostavby tam v červenci meziročně poklesl o 27,8 procenta. Propad se ale týká i velkých bytových projektů, a to i přesto, že dostupné bydlení je pro současnou vládnoucí koalici kancléře Olafa Scholze jedním z hlavních závazků.

Německá vláda při nástupu do funkce v roce 2021 slíbila, že se chce zaměřit na sféru bydlení. Zatočit chtěla hlavně s výstavbou a slibovala, že ročně se po celém Německu postaví alespoň 400 tisíc nových bytů. Tyto cíle se ale Němcům zatím nedaří plnit.

Aktuální čísla z německého statistického úřadu ukazují, že v první polovině letošního roku se počet schválených bytů pro výstavbu dostal jen na úroveň 135 200. V meziročním srovnáním to bylo o 50 600 povolení méně.

Německé developery v mnohem trápí podobné problémy jako ty české. Ačkoliv je byrokracie kolem získání stavebního povolení v Německu o mnoho nižší než v České republice, doplácí developeři v obecné rovině hlavně na vysoké úrokové sazby centrální banky, které v praktické rovině citelně prodražují financí a tím zvyšují i náklady. Německým firmám se zároveň prodražuje pracovní síla, neboť zájem o takovou práci je mezi Němci velmi malý, což musí developeři kompenzovat skrze vyšší nabízené mzdové sazby.

Problémy zároveň přidělala vysoká inflace z posledních měsíců. Cena stavebních materiálů se totiž rapidně zvýšila a developeři to ve svých podnikových financích samozřejmě pocítily. Nové překážky navíc německých developerům přidělávají i předpisy, které se týkají energetických úspor.

Zájem o koupi vlastní nemovitosti v Německu se navíc v posledních měsících citelně snížil. Projevilo se to i v cenách, neboť poprvé za posledních patnáct let se v Německu cena nemovitostí meziročně snížila o více než deset procent.
Situace v Německu dospěla až do fáze, kdy mnoho společností z německého stavebnictví žádalo už i o podporu německého kancléře Scholze. I proto německá vláda počítá s tím, že do konce roku 2027 zainvestuje do oblasti stavebnictví rekordních 18 miliard euro, což je v přepočtu zhruba 430 miliard korun. Půjde o prostředky z takzvaného fondu pro transformaci a klima.

Němci si zároveň zahrávají s myšlenkou, že rozšíří a zjednoduší přístup k úvěrům. Do úvahy připadají i další možnosti či bonusy, které pomohou třeba s výměnou energeticky náročných topných systémů na fosilní paliva.

Určitou úlevu přinese německému stavebnictví to, že německá vláda se koncem září rozhodla upravit některé ekologické předpisy a odloží kupříkladu některé své přísné plány, které se týkají izolace budov. Tyto projekty totiž mohly cenu nemovitostí dál zvýšit, a to v době, kdy developerské projekty už nejsou ani výnosné.

S podobnými problémy se potýkají ale i další bohaté země. Výstavba bytů ve Velké Británii v letošním roce podle odhadů klesne o jednu čtvrtinu a Švédsko dokonce hlásí největší poklesy cen realit od krize v devadesátých letech. Stavební tempo ve Švédsku navíc nedosahuje ani třetiny toho, co je podle tamních expertů nutné.