zpět

Německý průmysl je nejníže za 2 roky

6.5.2022

Německá průmyslová produkce klesá na nejhorší hodnoty od dubna 2020. Za březen se meziměsíčně snížila o 3,9 %, což je výrazně pod očekáváními trhů.

V poslední době chodí z Německa špatná ekonomická data, což je pro ČR nepříjemnou zprávou. Rostoucí inflace snižuje apetit Němců utrácet a maloobchodní tržby jdou dolů. Za březen se maloobchodní prodeje meziročně snížily o 2,7 % a oproti únoru klesly o 0,1 %. Dupnutí německých spotřebitelů na brzdu ve výdajích bude znamenat pro řadu českých podniků velký problém. 

Podobná situace je i v dalších statistikách. Index nákupních manažerů ve službách vzrostl jen na 57,6b., ale stejný údaj z výrobních podniků klesl na 54,6b. a souhrnných indikátor šel dokonce dolů na 54,3b., přičemž všechna čísla představovala zklamání.

Celková nezaměstnanost sice v dubnu stagnovala na 5 %, což se může na první pohled jevit jako dobrý výsledek, ale s nástupem teplejších měsíců by se měl pozitivně projevit start sezónních a stavebních prací. Nezaměstnanost by tak měla jít mírně dolů, ale to se neděje.

Pro ČR klíčová data o tamním zahraničním obchodě jsou studenou sprchou. Německé importy už za březnu meziměsíčně vzrostly jen o 3,4 % a exporty šly dokonce dolů o 3,3 %. Dubnové údaje budou nejspíš ještě horší. Pro ČR je Německo obchodní partner číslo jedna a přibližně třetina exportu i importu je právě s Německem. Problém u našich západních sousedů pocítíme drtivě.

Němci se obávají inflace, a tak neutrácejí a strach ze ztráty zaměstnání je otázkou času, což povede k ještě větším úsporám. V ekonomice vždy funguje určitá setrvačnost, a i když se v Německu objevují znaky výrazného zpomalení růstu, ČR to může pocítit až ve druhé polovině roku. Dokud neskončí válka na Ukrajině, obrázku pozvolného zpomalování růstu ekonomiky či jejího zastavení se jen tak nezbavíme.