zpět

Největší finanční podvod v historii

25.3.2024

Obří čínský developer opět v centru pozornosti zpravodajských agentur. V letech 2019-2020 zřejmě nadsadil své příjmy o téměř 76 mld. USD. Jak v celé kauze figuruje známá auditorská společnost PwC?

O problémech obřího čínského developera Evergrande už jsme hovořili v minulosti. Jde o s přehledem nejzadluženější společnost na světě se závazky dosahujícími astronomické částky 330 mld. USD. Pro srovnání dodejme, že schválený rozpočet České republiky pro rok 2024 počítá s příjmy ve výši cca 83 mld. USD (1940 mld. CZK). To nicméně nejsou nové informace, které by stály za publikování článku.

Před několika dny byla ale publikována zjištění Čínské komise pro regulaci cenných papírů (China Securities Regulatory Commission). Jde o vládní agenturu přímo podléhající centrální čínské vládě v Pekingu. Zjištění byla odhalena po osmiměsíčním šetření. Čínský regulační orgán obvinil společnost Evergrande a jejího zakladatele z falšování účetnictví (resp. nadhodnocování příjmů) ve výši 78 miliard dolarů, čímž se tento nesolventní developer stal aktérem největšího finančního podvodu v historii nejen Číny, ale celého světa.

Čínská komise pro regulaci cenných papírů uložila společnosti Hengda Real Estate, hlavní čínské jednotce skupiny Evergrande, pokutu ve výši 580 mil. USD (13,6 mld. CZK), uvedla společnost ve své zprávě pro burzu cenných papírů v Šen-čenu. Hui Ka Yan, zakladatel a předseda skupiny Evergrande, dostal pokutu 6,5 mil. USD (152 mil. CZK) za nadhodnocení aktiv a další údajná porušení. Bývalý nejbohatší muž Číny byl také doživotně vyloučen z působení na čínských trzích s cennými papíry. Kromě něj bylo ze strany zmíněné komise pokutováno dalších šest vedoucích pracovníků Evergrande. Ve zveřejněné zprávě se píše že: "Hui Ka Yan rozhodoval, organizoval a realizoval finanční podvody... Xia Hui Ka Yan organizoval, zařizoval a připravoval zfalšované finanční zprávy...“ uvedl regulátor.

Čínská komise pro regulaci cenných papírů obvinila společnost z několika provinění, včetně nadsazování tržeb ve finančních zprávách, spoléhání se na tyto zfalšované údaje při prodeji dluhopisů a nezveřejnění příslušných informací v souladu s požadavky. Regulační úřad uvedl, že obviněná společnost zfalšovala v roce 2019 tržby ve výši 30 mld. USD (702 mld. CZK), což představovalo polovinu příjmů v tomto roce. Dalších 48,6 miliardy USD (1137 mld. CZK) pak v tržbách za rok 2020, což znamenalo 78 % příjmů v daném roce, bylo dle zveřejněné zprávy rovněž zfalšováno. Evergrande tyto zfalšované údaje využívala i např. v marketingové podpoře prodeje vlastních dluhopisů.

Zajímavostí je, že audit společnosti Evergrande prováděla renomovaná společnost PricewaterhouseCoopers (PwC), druhá největší auditorská společnost na světě. Celá záležitost může velmi snadno přivodit problémy i PwC. Společnost PwC o sobě píše: „…, že poskytujeme kvalitní auditorské, daňové a poradenské služby“. Skutečnost, že PwC nebyla schopna odhalit největší finanční podvod v historii lidstva, s uváděným heslem příliš nesouzní.

V lednu 2024 hongkongský soud nařídil společnosti Evergrande likvidaci vzhledem k faktu, že společnost Evergrande nemá hotovost ani aktiva v takové výši, které by jí umožnily své závazky splácet. Je tak jasné, že investoři zainteresovaní ve společnosti Evergrande přijdou o stovky miliard dolarů.

Zveřejnění podvodu bude mít zřejmě negativní dopad na už tak problémy sužovaný realitní trh v Číně. Ještě před několika lety v Číně platilo, že investice do nemovitosti byla brána jako v podstatě bezriziková. Za poslední dva roky ovšem „apetit“ čínských investorů (především domácností) po této investici značně poklesl, když se v meziročním vyjádření již dva roky objem investic klesá meziročním tempem až 10 %.