zpět

Medvědi přicházejí na trhy a berou to přes Ukrajinu

24.2.2022

Kalendář toho mnoho zajímavého dnes nenabídne. Trhy budou ale i tak volatilní díky invazi ruských vojsk na Ukrajinu. Koruna ztrácí.

Riziková aktiva se včera znovu dostala pod tlak. Koruna proti euru ztratila celkem milosrdných 10 haléřů a ve večerních hodinách se obchodovala kolem 24,60 EURCZK. Výraznější oslabení přišlo po tom, co Washington varoval, že invaze ruských vojsk na Ukrajině může pokračovat v nejbližších hodinách. Americký dolar proti koruně v brzkých ranních hodinách pokořil hranici 21,80 USDCZK. Na hlavním měnovém páru přirozeně vítězí dolar, který se dostal pod 1,127 EURUSD. Oslabování proti euru nemohl uniknout ani polský zlotý (1,2 %), ani maďarský forint (1,6 %).

Ruský medvěd okupuje Ukrajinu, ale došlápl si i na Wall Street. S&P500 odepsal přes 2,5 % NASDAQ100 dokonce 3,5 % a pokud bychom uvažovali after-market, propady jsou ještě mnohem výraznější. Ministr zahraničí USA A. Blinken včera v podvečer vyjádřil obavy o tom, že ruské „mírové jednotky“ mohou pokračovat v „osvobozování“ v nejbližších hodinách. Tyto obavy se bohužel naplnily, několik hodin na to Putin oznamuje své rozhodnutí o spuštění „zvláštní vojenské operace zaměřené na demilitarizaci a denacifikaci Ukrajiny“.

Kreml tak hází ČNB do boje s inflací vidle, jelikož počínání ruského „ochránce míru“ je výrazným proinflačním tlakem. Protiinflačním faktorem tak zůstává pouze mírná zima, která jde ruku v ruce s relativně nižší poptávkou po plynu. Guvernér ČNB J. Rusnok ve včerejším rozhovoru pro Rádio Z řekl, že je potřeba situaci s vysokou inflací přežít. S tím nelze než souhlasit. Dost možná nám ale za pár dní bude připadat naše budoucí dvouciferná inflace vzhledem k aktuálnímu dění na Ukrajině jako naprostá malichernost. Optikou dnešního rána musí být totiž všem jasné, že Putin si bere celou Ukrajinu.

Vzhledem k překotnému vývoji událostí, koruna dnes v ráno oslabuje nad 25,00 EURCZK, proti dolaru propadá nad 22,30 USDCZK. Lze očekávat celou škálu nejtvrdších sankcí, která budou směřovat na Rusko. Pro nadcházející hodiny a dny je potřeba počítat s vysokou volatilitou trhů a širšími spready.

ČSÚ dnes zveřejňuje data k podnikatelské a spotřebitelské důvěře za únor.

Z regionu západní Evropy žádné zajímavé zprávy nečekáme.

Americké HDP zřejmě potvrdí za 4.Q 21 solidní mezikvartální růst ve výší 7,0 %. Tak jako každý čtvrtek bude v zveřejněn pravidelný report k žádostem o podporu v nezaměstnanosti. Data k novým prodejům domů zřejmě nic zásadního nepřinesou.