zpět

Masivní likvidace pozic na kryptoměnovém trhu: Hlavní důvod odkladu schválení Bitcoin ETF

4.1.2024

Tváří v tvář klesajícímu kurzu Bitcoinu (BTC) došlo na trhu s kryptoměnami ke značnému objemu likvidací, který za jediný den dosáhl téměř 700 milionů dolarů. Nejnovější údaje společnosti Coinglass ukazují, že obchodníci za posledních 24 hodin zlikvidovali pozice v hodnotě přibližně 698 milionů dolarů. Tato masivní likvidace zaznamenala nejvýraznější propad hodnoty Bitcoinu v posledních dnech.

Největší část likvidací pochází z Bitcoinu, a to ve výši 11,1 milionu dolarů, přičemž většina pochází z krátkých (short) pozic. Mezitím se na druhém místě mezi nejvíce likvidovanými aktivy umístilo Ethereum (ETH), kde se obchodníci zbavili pozic v hodnotě 5,57 milionu dolarů, především z dlouhých pozic. Pozoruhodné je, že většina likvidací proběhla na populárních kryptoburzách, jako jsou Binance, OKX a Bybit. Největší likvidační příkaz se týkal pozice BTC-USDT na kryptoměnové burze Huobi, a to v celkové hodnotě 14,26 milionu USD.

Dne 3. ledna 2024 zaznamenala hodnota této přední kryptoměny náhlý propad a klesla na 41 500 USD. Tento strmý pokles vyvolal obavy mezi investory a odstartoval masivní likvidaci pozic. V současné době se BTC snaží stabilizovat nad 42 800 USD, a situace na trhu zůstává napjatá. Pokles hodnoty Bitcoinu měl nepříznivý dopad také na sektor altcoinů, přičemž většina aktiv zažila během posledních 24 hodin průměrný pokles o 13 %, což ukazuje na obecnou nestabilitu kryptoměnového trhu.

K tomuto prudkému poklesu došlo krátce poté, co analytici společnosti Matrixport uvedli, že americká Komise pro cenné papíry (SEC) tento měsíc neschválí spotové bitcoinové ETF. Tito odborníci naznačili, že agentura hodlá registrovat investiční kryptofondy až poté, co žádající společnosti splní všechny potřebné požadavky. Podle zástupců společnosti Matrixport by k tomuto registračnímu procesu mohlo dojít během druhého čtvrtletí roku 2024.

Celkově tyto tržní turbulence ukazují, jak rychle se sentiment může obrátit na kryptoměnovém trhu. Obchodníci a investoři by měli být ve svých rozhodnutích opatrní a sledovat aktuální události a zprávy, které mohou ovlivnit stabilitu a hodnoty kryptoměn v příštích obchodních sezeních.

Nárůst likvidací ukazuje na zvýšenou nervozitu a nejistotu na trhu, když investoři reagují na různé faktory ovlivňující kryptoměnový ekosystém. Klíčovým aspektem, který může ovlivnit další vývoj, je schválení spotových ETF na Bitcoin americkou SEC. Pokud dojde k schválení, může to přinést novou vlnu optimismu a podpory pro kryptoměnový trh. Naopak, pokud by regulátor rozhodl o odmítnutí, mohlo by to vést k dalším turbulentním pohybům a oslabení důvěry investorů.

Dalším faktorem, který může ovlivnit tržní dynamiku, je celkový vývoj geopolitické situace a regulace kryptoměn ve světě. Změny v postojích jednotlivých zemí a jejich legislativa mohou mít významný dopad na akceptaci a využívání kryptoměn. Investoři by měli pečlivě sledovat tato události a reagovat na aktuální informace, které mohou ovlivnit jejich investiční strategie.

V tomto období je důležité také zdůraznit význam technické analýzy a sledování trendů na trhu. Technická analýza může poskytnout užitečné signály ohledně možného vývoje cenových pohybů a pomoci investoři lépe porozumět aktuální situaci na trhu. Přestože minulý vývoj není zárukou budoucích událostí, analýza historických dat může poskytnout některé náznaky a reference pro investiční rozhodnutí.

V neposlední řadě je klíčové mít na paměti, že kryptoměnové trhy jsou známé svou volatilitou a rizikem. Investoři by měli mít rozumný přístup k alokaci kapitálu, diversifikovat svůj portfolio a neinvestovat více, než jsou ochotni ztratit. Sledování globálních ekonomických trendů, technologických inovací a regulace může být pro investory klíčové pro dlouhodobý úspěch v prostředí kryptoměn.