zpět

Maloobchodní tržby v lednu slušně rostly, zlom přijde v březnu

14.3.2022

Domácí lednové maloobchodní tržby podle ČSÚ meziročně vzrostly o 8,5 %. Meziměsíčně to bylo o 1,6 %. Tržby e-shopů šly dolů.

Češi v lednu utráceli prakticky za vše. U oblečení a obuvi šly nahoru maloobchodní tržby o neuvěřitelných 199,2 %. Produkty pro kulturu a rekreaci šly také na odbyt, když tržby za ně povyskočily o 30,9 %. 

U potravin je situace protichůdná. Ve specializovaných prodejnách s potravinami spotřebitelé nechali v kasách o 7,7 % více než loni, v nespecializovaných prodejnách s převahou potravin tržby meziročně stagnovaly.

Fenomén internetových a zásilkových prodejů doplácí na rozvolněná pravidla. Češi v lednu dávali výraznou přednost nákupům v kamenných obchodech, protože meziročně tržby e-shopům poklesly o 5,7 %, zatím co v předchozích měsících tento způsob prodeje dlouhodobě rostl zpravidla o 20 – 30 %.

Pozitivní efekt nízké srovnávací základny v oblasti maloobchodních tržeb bude data ovlivňovat ještě v únoru, takže i příští měsíc se nejspíš dočkáme slušného tempa růstu útrat spotřebitelů. Počínaje březnem už tento faktor vyprchá.

Zatímco v roce 2021 v únoru tržby klesly o 5,2 % v březnu už rostly o 9,2 %. Znamená to, že letošní březnová útrata Čechů bude konfrontována s tímto vysokým číslem. Výsledek bude pravděpodobně velmi nízké tempo růstu tržeb maloobchodníků, nebo dokonce pokles.

V březnu už se také naplno projeví negativní vliv války na Ukrajině. Přehodnocení priorit, za co a kolik Češi utrácejí přijde velmi rychle. Nejistota budoucího vývoje má na maloobchodní tržby silný dopad a v březnu to nebude jiné. Velmi pravděpodobně se to projeví v oblasti luxusního zboží a zboží dlouhodobé spotřeby.

Jako další důležitý faktor, který značí, že maloobchodní tržby nebudou růst nijak výrazně, jsou rostoucí ceny zboží na pultech obchodů. Bude častěji docházet k přesunu priorit, omezovat by se mohly i nákupy přes internet. Jediným faktorem, který by mohl vše vrátit do starých kolejí je ukončení války na Ukrajině, a to téměř jakýmkoli způsobem.