zpět

Koruna včera oslabila nad 24,50 EURCZK

8.4.2022

Na trzích včera ještě doznívalo středeční zveřejnění zápisu z posledního zasedání Fedu, ze kterého vyplynulo odhodlání amerických centrálních bankéřů urychlit zpřísňování měnové politiky. To samozřejmě nahrává americkému dolaru, do kterého se investoři přesouvají mj. ze středoevropských měn.

Koruna včera po zahájení na úrovních kolem 24,45 EURCZK ztratila přibližně deset haléřů, v závěru dne se kurz stabilizoval nad hladinou 24,50 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno. Ztrácí i vůči americkému dolaru, kde se dnes v brzkém čase nachází na 22,55 USDCZK, eurodolar již pod hladinou 1,0870 EURUSD.

Za těmito pohyby stojí především zamýšlené kroky Fedu prezentované v posledním zápisu a podpořené ještě včerejším komentářem. J. Bullarda. Fed připravuje trhy na rychlé utahování měnové politiky (sazby +50 bodů na příštím zasedání), ale současně dojde i na tzv. kvantitativní utahování. Investoři tak redukují pozice mj. ve středoevropských měnách a přesouvají se k americkému dolaru.

Z domova pak přišel komentář od T. Niedetzkého z ČNB, podle kterého tu s námi vyšší inflace bude déle, než jsme původně předpokládali. Na trhu se ale komentář nijak neprojevil, výraznější dopad může mít dnešní zveřejnění zápisu ze zasedání ČNB.

Očekávané události

Dnešní den může být opět pro korunu zajímavý. ČNB zveřejní zápis ze svého posledního zasedání, takže se dozvíme podrobnosti, na základě kterých dospěli ke zvýšení sazeb na 5,0 % na posledním zasedání a také o tom, jak pokračuje debata o intervencích. Kromě toho bude zveřejněna březnová nezaměstnanost. Z Maďarska pak přijde březnová inflace a z Polska bude také zveřejněn zápis z posledního zasedání centrální banky.

Eurozóna toho dnes, co se týče dat, příliš nenabídne. Eurodolar se oproti včerejšku nachází níže, pod hladinou 1,0870 EURUSD.

Z USA dnes přijde pouze statistika velkoobchodních zásob a prodejů za březen.