zpět

Koruna slaví s předstihem

30.12.2022

Závěr roku je pro korunu úspěšný. Ta si včera připsala nová letošní maxima a rok tak končí na nejsilnějších úrovních od roku 2011.

Koruna zakončuje letošní rok na rekordních úrovních. Včera se dostala až pod 24,15 EURCZK, což je nejen letošní maximum, ale i nejsilnější úroveň od roku 2011. Nové zprávy z domácí ekonomiky nepřišly, koruna mohla trochu těžit z převládajíícho optimismu na trzích, kdy většina akciových trhů mířila vzhůru.

K optimismu pomohla americká data z trhu práce – počet nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti v uplynulém vzrostl o očekávaných 225 tis., což ukazuje na stále napjatý trh práce v USA.

Obáváme se ale, že optimismus do nového roku koruně nevydrží. Podle ekonomických teorií by samozřejmě měla koruna při vysoké inflaci ztrácet, v praxi ale nejprve těží z vysokých úrokových sazeb, kterými centrální banka s inflací bojuje. Později by se ale inflací znehodnocená měna měla vydat ke slabším úrovním.

Vysoká inflace ale není jedinou špatnou zprávou – českou ekonomiku nejspíše čeká recese, dříve úspěšný zahraniční obchod nyní trpí vysokými dovozními cenami surovin na jedné straně a ochlazením poptávky po automobilech na druhé straně.

Pro příští rok tak těžko najít důvody, proč by česká koruna měla dále posilovat, spíše lze očekávat její oslabení.

Ale my i přesto věříme, že i příští rok přinese mnoho hezkých věcí na které se těšíme a možná nakonec ta recese nebude tak hrozná a koruna neoslabí tak moc a inflace bude klesat, válka skončí a covid se nevrátí… Hezký nový rok!


Více k očekávaným událostem ZDE