zpět

Koruna posílila k 25,20 EURCZK

20.12.2021

ČNB se chystá opět zvýšit sazby. Koruna vůči euru zpevnila k nejsilnějším hodnotám od listopadu. Kalendář makroekonomických události dnes zůstává prázdný.

Hlavní sledovanou událostí tohoto týdne bude bezpochyby středeční zasedání České národní banky, která by dle očekávání měla pokračovat v utahování měnové politiky. Nedávné výroky členů bankovní rady ukazují na růst sazeb v rozmezí 50 – 100 bp. Česká koruna si tak díky pokračujícímu jestřábímu nastavení ČNB na závěr týdne připsala zisky a vůči společné evropské měně posílila pod hranici 25,20 EURCZK. Opačný scénář nabídl vývoj české měny na americkém dolaru, kde jsme zaznamenali oslabení koruny o 15 haléřů. Aktuálně se koruna obchoduje vůči americkému dolaru na hodnotách 22,42 – 22,44 USDCZK.

Minulý týden se nesl ve znamení zasedání centrálních bank, významnějších pohybů na trhu jsme ale svědky nebyli. Výsledky zasedání Evropské centrální banky i amerického FEDu totiž vyzněly v souladu s tržním očekáváním, což pomohlo euru ke krátkodobému posílení, ovšem už během pátečního obchodování své zisky odevzdalo a aktuálně se na hlavním měnovém páru vůči americkému dolaru obchoduje v rozmezí 1,1250 – 1,1260 EURUSD. Kalendář makroekonomických události dnes zůstává prázdný, zajímavějších dat se dočkáme pouze od našich polských sousedů.

Z domova

Region střední Evropy dnes nabídne směrodatná čísla pouze z Polska, které zveřejní meziroční vyjádření indexu výrobců cen (PPI) a průmyslové produkce.

Z Evropy

Z eurozóny by jsme se dnes žádné významné zprávy dočkat neměli.

U USA

Rovněž makroekonomický kalendář USA zůstane pro dnešek prázdný.